Nieuws Actueel

Grootste NL'se poolexpeditie vertrekt

De grootste Nederlandse poolexpeditie ooit staat op het punt van beginnen. Woensdag vertrekken ruim vijftig wetenschappers naar de Noordpool. Ze varen in anderhalve dag naar een onontgonnen gebied op het eiland Edgeøya, aan de oostkant van eilandengroep Spitsbergen. Daar gaan de onderzoekers onder meer planten, dieren, bodemvervuiling en het landschap bestuderen.

Lotte Grimberg 19 augustus 2015

De expeditie wordt georganiseerd door het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Niet alleen wetenschappers gaan aan boord van het schip. Ook andere geïnteresseerden varen mee, zoals weerman Peter Kuipers Munneke en Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66). Iedereen moet tijdens de trip op de boot blijven slapen, op het eiland wonen namelijk ijsberen.

In het gebied van de expeditie is de temperatuur nu gemiddeld een paar graden boven nul. Het is er bijna de hele dag licht. Op 28 augustus keert de groep terug naar Spitsbergen, waar ze zullen worden opgewacht door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.