Nieuws Actueel

Grootste specieboer ter wereld

Jeroen Jansen 7 april 2014

De Zwitserse cementfabrikant Holcim en zijn Franse branchegenoot Lafarge gaan samen. Dat werd maandag bekendgemaakt. Door de fusie ontstaat het grootste cementbedrijf ter wereld, met een gezamenlijke omzet van ruim 30 miljard euro.

Het nieuwe concern, waar Lafarge-topman Bruno Lafont aan het roer komt te staan, gaat verder onder de naam LafargeHolcim. Holcim opereert in circa 70 landen en heeft zo'n 71.000 mensen in dienst. Lafarge is met 65.000 medewerkers in 64 landen een tikje kleiner.

De cementbranche heeft te kampen met overcapaciteit en hoge energiekosten. Door samen te gaan, willen de bedrijven kosten besparen. De twee berekenden dat de fusie meer dan 1,4 miljard euro aan voordelen zal opleveren. Toezichthouders moeten de deal, die waarschijnlijk in de eerste helft van 2015 zal worden afgerond, nog goedkeuren. Marktkenners wezen er in een reactie op dat daarvoor zeer waarschijnlijk de verkoop van verschillende onderdelen noodzakelijk is.

In de jaren voor de economische crisis wisten Lafarge en Holcim hun wereldwijde marktpositie stevig uit te bouwen via grote overnames. Zo kocht Holcim in 2008 Orascom Cement voor zo'n 10 miljard euro, terwijl Lafarge in 2005 voor enkele miljarden Aggregate Industries kocht. Samen zijn de bedrijven actief in 90 verschillende landen.

De fusie moet worden uitgevoerd via een uitruil van aandelen, waarbij aandeelhouders voor elk aandeel Lafarge één nieuw uit te geven aandeel Holcim ontvangen.