Nieuws Actueel

Grootste stijging consumptie in vier jaar

Caroline Spilt 26 maart 2015

Consument winkelen shoppen groot

Consumenten hebben in januari 1,8 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in januari 2014. Dit is de grootste stijging in vier jaar tijd, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Lees ook:

Meer groei dan CBS suggereert

Consumenten gaven vooral meer uit (4,6 procent) aan duurzame goederen zoals elektronische apparaten, woninginrichting en auto’s. Vorig jaar januari kochten ze relatief weinig auto’s, wat samenviel met het aflopen van belastingvoordelen op auto’s per 1 januari 2014.

BestedingenDe bestedingen aan overige goederen, waaronder gas, waren 3,7 procent hoger. Consumenten verstookten meer gas omdat het in januari kouder was dan in januari 2014. Aan voedings- en genotmiddelen gaven consumenten 1,3 procent meer uit dan een jaar eerder.

DienstenTen slotte gaven ze 0,5 procent meer uit aan diensten, zoals het betalen van de huur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en kosten voor telefoon en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, aldus het statistiekbureau.