Nieuws Actueel

Grote onthulling zonneauto van Solar Team Twente: 'de Red One'

Van onze redactie 26 juni 2015

Jrme Wassenaar

Sinds december hebben negentien teamleden hard gewerkt aan de zonneauto. De laatste maandan zelfs dag en nacht. Op Vliegveld Twenthe was vrijdagmiddag 26 juni het onthullingsfeest. De Red One gaat in oktober naar Australië en zal de overwinning van de World Solar Challenge in de wacht moeten slepen. Een race van ruim drieduizend kilometer van Darwin naar Adelaide.

Snellere race De 149 kilo wegende Red One is de eerste asymmetrische zonneauto van Solar Team Twente. Dit is voordelig voor de zoninkomsten. Er valt nu, in tegenstelling tot het voorgaande model, maar één keer per dag schaduw van de cockpit op het paneel. Minder schaduw betekent meer inkomsten en meer inkomsten betekent een snellere race. De nieuwe auto heeft 5% meer energieinkomsten dan voorganger The RED Engine. De Red One gebruikt evenveel energie als de haardroger van teamleidster Irene van den Hof en de luchtweerstand is gelijk aan de zijspiegel van een Ford Transit.

Extreem zuinigDe nieuwe zonneauto is gebouwd uit high tech materialen, zoals velgen van vliegtuigaluminium en een body van het carbonsoort TeXtreme van leverancier TenCate. De auto heeft een motorefficiëntie van 98% (ter vergelijking: een brandstofmotor heeft een rendement van 25%) en is niet alleen schoon, maar ook extreem zuinig. De extreem lichte en vuilafstotende toplaag van de coating van de Red One is hetzelfde als die van windmolens.

Vertrouwen “We hebben gekozen voor de naam Red One omdat we het rode, Twentse team zijn en natuurlijk voor die eerste plek gaan”, zegt teamleider Irene van den Hof. “In 2009 werden we 8e, in 2011 5e, in 2013 3e dus in 2015…“ Van den Hof heeft veel vertrouwen in de eindzege in Australië. “Tijdens de afgelopen twee edities lag de focus op zo laag mogelijke energie-uitgaven van de zonneauto, zoals de aerodynamica en rolweerstand. We verschenen in 2013 met de lichtste auto aan de start. Nu richten we ons juist op de perfecte combi tussen inkomsten én uitgaven. Met alle kennis uit het verleden, weten we wat er voor nodig is om wereldkampioen te worden.”

CoureursSolar Team Twente maakte tevens de vier coureurs bekend. Lars van der Aa, Coen Hartjes, Timothy Teoh en Wouter Put besturen de Red One tijdens de 3.000 kilometer lange race door Australië. In de Red One kan het wel 50˚C worden en de coureurs rijden vaak vier uur achtereen. De coureurs worden in samenwerking met het Centrum voor Mens en Luchtvaart getraind onder extreme omstandigheden en in stressvolle situaties. Hier worden ook F16 piloten getraind.

Solar Team Twente bestaat uit negentien studenten van de UT en Saxion. Foto's: JérômeWassenaar