Nieuws Actueel

Groupon keihard onderuit

Bram de Vrind 6 augustus 2014

Aanbiedingensite Groupon stelde dinsdag teleur met zowel de tweedekwartaalcijfers als met de prognose voor de lopende periode. Het aandeel werd in de elektronische nahandel ruim 13 procent lager gezet, mede door een verlaagde verwachting voor het bedrijfsresultaat (ebitda).

Het bedrijf presenteerde een aangepaste winst per aandeel van 1 cent over het tweede kwartaal en voorspelde een break-even resultaat tot een winst van 2 dollarcent voor het derde kwartaal. Analisten voorzagen de winst in de afgelopen periode maar rekenden voor het derde kwartaal op 3 dollarcent. De omzet van 751,6 miljoen dollar in de afgelopen maanden bleef ook achter bij de consensus, van 761,8 miljoen dollar.

Forse kostenGroupon voorspelde voor het derde kwartaal een omzet van 720 à 770 miljoen dollar, waar de markt gemiddeld rekende op bijna 761 miljoen dollar. De grootste tegenvaller was wellicht de bijstelling van de verwachting voor het bedrijfsresultaat. Groupon gaat nu uit van een aangepaste ebitda in 2014 van meer dan 270 miljoen dollar, waar eerder een bedrag boven 300 miljoen dollar werd voorzien. De bijstelling is het gevolg van forse kosten, onder meer voor marketing, die Groupon recent heeft gemaakt.