Nieuws Actueel

Guido Weijers zapt door het afgelopen jaar

Van onze redactie 29 december 2014

Voor RTL4 is dit de eerste oudejaarsconference in het 25-jarig bestaan van de zender. Weijers maakt echter al sinds 2006 oudejaarsconferences. In sneltreinvaart keert hij het afgelopen jaar binnenstebuiten. Toch zit er ook een serieuze rode draad in de voorstelling. "Een van de thema's is duurzaamheid, gebaseerd op een ideaal dat Wubbo Ockels had. Een van de bekendste zinnen uit zijn tien geboden is dat we allemaal astronauten zijn van het ruimteschip Aarde. Met andere woorden: we mogen best wat zuiniger omspringen met Moeder Aarde, want we hebben geen reserve."

Een ander thema dat als een rode draad in de voorstelling zit is het laten varen van principes zodra er geld te verdienen valt of als er handelsbelangen mee zijn gemoeid. "Neem nou Saoedi-Arabië en de haatstickers van Geert Wilders. Aanvankelijk riep het kabinet dat Wilders de anti-islamstickers op persoonlijke titel had verspreid. Maar toen Saoedi-Arabië ging dreigen met een handelsboycot, bood Nederland snel excuses aan. Dan denk ik: gaat het nou om principes of geld verdienen? De juichpakken van Roy Donders werden in Barneveld snel uit de supermarkt gehaald, omdat de gelovigen bezwaren hadden en gingen dreigen niet meer boodschappen bij Jumbo te doen. Daar lijkt het erop dat de supermarktondernemer zijn principes liet varen uit angst omzet mis te lopen."

Oordelen Een derde rode draad in de voorstelling van Guido is nieuws dat zonder nuances anders uitpakt dan op het eerste gezicht. "Vaak oordelen we te snel en blijkt het nieuws achteraf anders te zijn. Iedereen herinnert zich nog wel de foto van de zogenaamde pro-Russische activist die op de rampplek van de MH17 een knuffel omhoog hield als een soort overwinningstrofee. Achteraf bleek op basis van videobeelden dat de man daarna zijn pet afneemt en respectvol een kruisje slaat en de knuffel weglegt. Het was dus anders dan aanvankelijk leek, net als de reportage van de NOS waarin het leek alsof Poetin vragen van een BBC-verslaggever negeerde, terwijl hij hem in werkelijkheid minutenlang te woord stond. Zo zie je maar, soms is het Sinterklaasjournaal geloofwaardiger."

Guido Weijers reist al sinds september door het land met de oudejaarsconference. Sindsdien past hij de 90 minuten durende show constant aan. "Er zijn genoeg onderwerpen die het einde van het jaar niet halen. Wekelijks komen er onderwerpen bij en vallen er onderwerpen af. Onno Hoes zal wel niet meer afvallen, daar vraagt het publiek tegenwoordig om. Ook de gaswinning in Groningen is weer actueel, de monstertruck alweer iets minder. Verder mogen Linda de Mol, de vrijlating van Volkert van der G. en de dood van Els Borst niet ontbreken. De onderwerpen die ik kies moeten zorgen voor een aha-erlebnis."

Youp van 't Hek Zelf viert Guido Weijers oudejaarsavond op de bank en wil hij met vrienden het glas heffen na een intensieve theatertour. "De druk is dan van de ketel'', zegt Weijers, die zich voorneemt op 1 januari de oudejaarsconference van Youp van 't Hek terug te kijken.

Een goede oudejaarsconference moet aan meedere dingen voldoen, legt Weijers uit. "De voorstelling moet actueel zijn en een afspiegeling van wat er in het jaar allemaal gebeurd is. Dat moet kloppen! Daarnaast moet een goede conferencier zorgen voor een mooie mix van het gevoel van het jaar en heel veel grappen en humor. En dan mag er ook nog een boodschap in zitten, in mijn geval goede voornemens over duurzaamheid, maar ook de wens om wat minder lichtgeraakt de zwarte-pietendiscussie te kunnen voeren.''

Dj Hardwell produceerde de muziek voor de opening van De Oudejaarsconference 2014. Guido: "Breda, waar we beiden vandaan komen, is niet zo heel groot. Soms gaan we naar elkaars shows of lunchen we samen. Het was een vriendendienst. Hij heeft het supermooi gedaan."