Nieuws Actueel

Guitar Center Wierden na vier jaar weer in het hart van het dorp

Van onze redactie 14 juli 2015

Harold Damink Guitar Center Emiel Muijderman

Veel klanten bleven weg. "Dat viel me flink tegen", zegt Damink. "Ik dacht dat ik vlakbij het centrum van Wierden zat. Ik had een gitaarschool boven de zaak met een aparte ingang. Die school was niet goed zichtbaar." Nu zit de gitaarschool in de winkel waar drie aparte lesruimtes zijn gemaakt.

InternetDe gitaarschool moet de verkoop en reparaties van gitaren stimuleren. "Wie heeft nog vaste klanten? Veel mensen zoeken naar gitaren op internet", zegt Damink die zelf ook profiteerde van de gitaarverkoop via het net. "Ik verkocht soms wel acht gitaren op een dag. Maar nu leveren gespecialiseerde webshop binnen een dag al de bestelde spullen af. Daar kon ik niet tegenop."

‘Fijn dat je weer terug bent’De eerste dagen dat de nieuwe winkel open was kreeg Damink veel positieve reacties. "Harold, fijn dat je terug bent in het centrum." Mensen liepen er niet of nauwelijks even de winkel binnen. Dat moet nu veranderen, want veel gespecialiseerde gitaarwinkels zijn al verdwenen. "Bekende gitaarmerken als Gibson willen dat eigenaren van winkels voor een bepaald bedrag per jaar gitaren afnemen. Die bedragen zijn zo hoog. Dat is onhaalbaar voor een kleine winkel."

Damink verdient zijn boterham ook met het repareren van gitaren, het afstellen van de hals, de elektrische elementen en het intoneren. "De snaren moeten laag op de hals liggen, dat speelt beter en de snaren moet je regelmatig vervangen of laten vervangen. Soms onderschatten mensen dat. Het spuiten van de lak en het fretwerk besteed ik uit", zegt hij.

De jaren ’50 De nieuwe winkel kreeg weer de uitstraling van de jaren 50 met oude versleten gitaren zoals van de merken Hofner en Framus. "De jaren 50 vind ik een fantastische tijd. Je had geen mp3-speler maar een jukebox, de auto's waren groot en rond, met veel chroom. Toen ik een stuk jonger was ben ik naar een concert geweest met rockabilly muziek. Daar was ik helemaal weg van. Dit is het, dit wil ik gaan doen, dacht ik." Hij vormde een bandje met een contrabassist en een staande drummer. "We hebben veel gespeeld in het hele land. Maar bandjes hebben het tegenwoordig moeilijk. Dj's zijn in. Gelukkig zetten veel dj's steeds vaker weer muzikanten in." Damink wil, net als vroeger, weer regelmatig bekende gitaristen naar Wierden halen om daarmee zijn naamsbekendheid te vergroten in de regio.

Foto: Emiel Muijderman