Nieuws Actueel

'Hacker gevangen tussen grootmachten'

Van onze redactie 13 januari 2015

Drinkman (34) wordt in de VS gezocht voor betrokkenheid bij een van de grootste datadiefstallen ooit. Daarbij zijn de gegevens van mogelijk 160 miljoen creditcards gestolen. Er zouden honderden miljoenen dollars mee gemoeid zijn. Drinkman zou bovendien toegang hebben gehad tot gevoelige Amerikaanse veiligheidsinformatie.

Drinkman vreest naar eigen zeggen dat de Amerikanen hem niet alleen lang willen straffen voor zijn hackpraktijken. Hij zou ook van pas kunnen komen als 'wisselgeld' voor de in Rusland verblijvende Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, denkt hij.

Familie De in 2012 in Amsterdam opgepakte Rus wil het liefst dat Nederland hem aan zijn thuisland overdraagt, dat ook om zijn uitlevering heeft gevraagd. Dat heeft niet alleen met de internationale politiek te maken, maar vooral ook met zijn familieleven. Drinkman heeft in Rusland een vrouw en een dochtertje van drie, die hem niet kunnen bezoeken als hij in een Amerikaanse cel zit.

Volgens minister Ivo Opstelten heeft politiek geen rol gespeeld in de beslissing om Drinkman aan de VS te 'gunnen'. Ook is er volgens hem geen enkele reden om de twee uitleveringsverzoeken 'in termen van Koude Oorlog te plaatsen'.

Gepolitiseerd proces Maar in Rusland wordt daar toch anders naar gekeken. 'Mensenrechtenombudsman' Konstantin Dolgov van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei onlangs dat Russen die door andere landen aan de VS worden uitgeleverd daar een 'gepolitiseerd en vooringenomen' proces krijgen. Hij verwees daarbij naar de zaak van de bekende Russische wapensmokkelaar Viktor Bout die vastzit in de VS.

''In deze context kan de beslissing over Drinkman in Den Haag niet anders worden beschouwd dan als een onvriendelijke stap'', aldus Dolgov.

De rechter maakt op 27 januari bekend of Nederland Drinkman aan de VS mag uitleveren.