Nieuws Actueel

Hackers infiltreren in ASML-systeem

Rik Nizet 2 maart 2015

Hacker systeem 335

ASML heeft onlangs ontdekt dat hackers zich toegang hebben verschaft tot een beperkt deel van zijn IT-systemen. Dat maakte de chipmachinefabrikant zondag bekend.

Technologiewebsite Tweakers berichtte vrijdag dat het zou gaan om Chinese hackers, maar ASML "kan geen uitsluitsel geven over hun identiteit''. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen direct maatregelen getroffen om de inbraak in te dammen. Het onderzoek naar de zaak loopt nog.

Wel stelt het bedrijf dat er weinig tijd verstreek voordat de kraak werd opgemerkt. "Momenteel ziet het ernaar uit dat de hackers toegang wisten te krijgen tot een beperkte hoeveelheid informatie." Tot dusver zou er geen bewijs zijn dat gevoelige informatie over ASML en zijn klanten in verkeerde handen is gevallen.

KennisbeschermingHet bedrijf herhaalde kennisbescherming zeer serieus te nemen en constant te werken aan het verbeteren van de verdediging tegen hackaanvallen en de ,,detectiecapaciteit''. ASML zal geen verdere informatie over het voorval naar buiten brengen ,,tenzij er een significante ontwikkeling is''.

GemaltoASML is het tweede AEX-fonds dat in korte tijd melding maakt van een kraak. Digitaal beveiliger Gemalto liet vorige week woensdag weten dat het in 2010 en 2011 waarschijnlijk slachtoffer is geworden van hacks door de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten.