Nieuws Actueel

Haerzathe Oldenzaal stapt in jongerenhuisvesting

Van onze redactie 21 november 2014

Haerzathe Investments bestaat nu tien jaar en heeft 100 miljoen euro beheerd vermogen. Aanvankelijk investeerde het in winkels, kantoren en bedrijfsruimten, maar uit die markt is het inmiddels zo goed als weg. Zonder grote kleerscheuren te hebben opgelopen.

Eric Nijkamp (53), partner in Haerzathe Investments: „We staan nog fier overeind, omdat we onze projecten bij aanvang maar voor 60 procent bancair hebben gefinancierd, de rest was geld van onze beleggers. Bovendien zijn wel altijd blijven aflossen. In 2006 besloten we al om te stoppen met kopen, omdat we de vastgoedprijzen veel te hoog vonden en we geen normaal rendement konden uitkeren uit het exploitatieresultaat, lees huurinkomsten.”

Haerzathe bouwt in totaal 1255 studentunitsZeven jaar investeerde Haerzathe bewust niet, maar in 2011 ging de investeringsmaatschappij zich op een nieuwe markt bewegen, die van de studentenhuisvesting. Haerzathe realiseerde zevenhonderd semipermanente studentenwoningen op de Spinozacampus in Amsterdam Zuid-Oost. Investering: 24 miljoen euro, waarvan 7,4 miljoen door particuliere beleggers bijeen werd gebracht. Haerzathe voorspelt een rendement van 7,1 procent. „En dat is bijna een verzekerd rendement”, benadrukt Nijkamp. Dat geldt ook voor de 552 studentenwoningen die we nu bouwen op dezelfde Spinozacampus, een investering van 22 miljoen euro.”

Nijkamp geeft aan dat de particuliere beleggers, die vanaf 25.000 euro (plus 3 procent emissiekosten) kunnen meedoen, een zeer beperkt risico lopen, omdat deze projecten in respectievelijk vijftien en zestien jaar naar 0 worden afgeschreven. De huurder van de semipermanente studentenkamers is de Stichting Duwo, met een bestand van 27.000 eenheden de grootste verhuurder van studentenwoningen van het land.

Nieuw project: 220 woningen voor jongerenVolgend jaar volgt de bouw van 220 semipermanente woningen voor jonge starters in Amsterdam. „Voor jongeren met een kleine beurs die onder de vleugels van pa en ma weg willen”, schetst Nijkamp de doelgroep. „Het gaat om woningen met een vergelijkbare oppervlakte, en een grotere variant van tussen de 35 a 40 vierkante meter met één slaapkamer met een huursom van circa 495 euro die onder de grens voor sociale huurtoeslag blijft. Dit project schrijven we in twintig jaar ook geheel af naar 0.”

Zie voor het volledige artikel over Haerzathe bijlage deOndernemer van TC Tubantia op 22 november.

Foto: Eric Nijkamp, Pim heurman en Huub Feijen, Aandeelhouders in Haerzathe Investments BV (Michel Beskers)