Nieuws Actueel

Half jaar geëist tegen broer Badr Hari

Van onze redactie 4 december 2014

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Yassine vorig jaar als getuige onder ede gelogen in de strafzaak tegen Badr en daarmee meineed gepleegd. Ook is volgens het OM bewezen dat hij actief heeft deelgenomen aan een vechtpartij in de Amsterdamse nachtclub Jimmy Woo, op 12 mei 2012.

Yassine (26) bleef donderdag ter zitting bij zijn verklaring die het OM als leugens heeft bestempeld. De verklaring gaat over een geweldsuitbarsting in Club Air, ook in Amsterdam. In zijn eigen zaak heeft de rechtbank Badr daarvoor veroordeeld. Als getuige nam Yassine de schuld daarvoor op zich; hij had geschopt en geslagen, niet zijn broer. Het OM liet Yassine destijds ter plekke aanhouden, na het afleggen van deze verklaring.

Over de knokpartij in de Jimmy Woo wilde Yassine donderdag niets zeggen. Officier van justitie Hetty Hoekstra toonde camerabeelden die destijds in de club zijn gemaakt en die ook in de zaak tegen Badr zijn gebruikt. Daarop is onder meer te zien dat Yassine een trap uitdeelt aan het slachtoffer. Badr werd in deze zaak vrijgesproken. Advocaat Pim Scholte vindt dat de zaak tegen Yassine op dit punt ook zo moet eindigen, omdat er niet genoeg bewijs is.

Uit de wind Scholte vindt de meineedzaak ook niet sterk genoeg voor een veroordeling. Hij verwierp de suggestie dat Yassine met het afleggen van een valse verklaring zijn bekende broer uit de wind zou hebben willen houden. Badr werd verdacht van acht misdrijven; liegen over één zaak zou nauwelijks tot geen zin of effect hebben gehad, redeneerde de raadsman. Badr werd in zijn eigen zaak veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De zaak tegen Badr loopt nog in hoger beroep. Yassine wilde of kon nog niet zeggen of hij, als hij opnieuw als getuige zou worden opgeroepen, zijn verklaring over de gebeurtenissen in Club Air zou herhalen - daarmee zou hij zich in de ogen van het OM opnieuw schuldig maken aan meineed en vervolging riskeren.

De rechtbank doet uitspraak in de zaak tegen Yassine op 18 december.