Nieuws Actueel

Half miljard voor 120 sprinters

Rik Nizet 30 oktober 2014

De NS is in vergaande onderhandelingen met de Spaanse treinenbouwer CAF voor de aankoop van ongeveer 120 nieuwe sprinters. Met de order is ruim een half miljard euro gemoeid. Dat maakte het spoorbedrijf donderdag bekend.

"We onderhandelen nu komende periode met CAF over de laatste details in de uitvoering. De andere kandidaat, het Franse Alstom, zit tot die tijd op de reservebank'', zegt een woordvoerder.

De nieuwe treinen moeten vanaf 2018 in dienst komen en krijgen net als de huidige generatie NS-materieel onder meer een rolstoeltoegankelijk toilet.

TreinstellenCAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) uit Baskenland heeft in het verleden onder meer treinstellen gemaakt voor de metro van Amsterdam. Het model waarover de NS in onderhandeling is, rijdt ook al rond in Spanje en in enkele andere landen in Europa.

"CAF is een gevestigde naam'', benadrukt de zegsman van NS. "De fabrikant heeft een historie van meer dan 150 jaar en behoort tot de top 5 van Europa. We hebben veel klanten van CAF gesproken en die zijn allemaal enthousiast en tevreden."

Nieuwe sprintersIn afwachting van de komst van de nieuwe sprinters neemt de NS komende maanden in totaal 18 oude dubbeldekkers opnieuw tijdelijk in dienst. Dit om de capaciteit op het spoor op peil te houden.

Er loopt ook een aanbesteding voor de aanschaf van nieuwe intercity's. Die moeten in 2021 in de dienstregeling kunnen worden opgenomen. Het is de bedoeling dat de eerste fase van de aanbesteding, waarbij enkele geschikte leveranciers worden geselecteerd, voor het einde van dit jaar is afgerond.