Nieuws Actueel

Half miljoen voor Amersfoortse foodhal

Half miljoen voor Amersfoortse foodhal dankzij 253 particulieren. Het Lokaal gerealiseerd door samenwerking van crowdfunding en verschillende financierders.

Van onze redactie 8 oktober 2015

Hetlokaalfoodhalamersfoortcrowdfunding1065

Het is uitzonderlijk: een initiatief dat vier verschillende manieren wordt gefinancierd. Toch lukte het de initiatiefnemers van Het Lokaal om daarmee hun plannen voor Amersfoorts eerste foodhal te realiseren. Na een succesvolle crowdfunding campagne waarbij 253 particuliere investeerdersbijna 225.000 euro inlegden, waren partijen als de Rabobank, de EBU en Gemeente Amersfoort bereid de resterende som te verstrekken.

Up and runningZe zijn druk bezig met de voorbereidingen. Rinke van ’t Holt verwacht dat Het Lokaal begin volgend jaar up and running is. "We hebben net de sloop afgerond en zelfs ons eerste evenement al verzorgd." ZeepfabriekHet Lokaal wordt een foodhal in het stadshart van Amersfoort, gevestigd in twee oude loodsen van de voormalige lijm- en zeepfabriek in De Nieuwe Stad, gelegen aan de Eem. Het is een handelsplaats waar horeca, bedrijven en consumenten terecht kunnen voor dagelijkse, verse, seizoensgebonden producten uit de regio en waar van eten en drinken kan worden genoten. Er wordt gebruikt gemaakt van voedsel om diverse maatschappelijke thema’s te verbinden in samenwerkingen met lokale partijen, zoals gezondheid, lokale economie, educatie, werkgelegenheid en innovatie.

CrowdAboutNowOm dit plan te realiseren zochten de initiatiefnemers in eerste instantie financiering bij de crowd, via het platfrom CrowdAboutNow. Dit ging boven verwachting goed: binnen twee en een halve maand haalden ze €223.145 euro op. Opmerkelijkheid daarbij was dat 40% van de investeerders binnen een straal van 5 kilometer van de foodhal wonen. Maar om de plannen volledig te realiseren, hadden ze meer nodig. Dankzij de crowdfunding gingen er andere deuren open. "Juist het succes van de crowdfunding gaf andere partijen het vertrouwen om ook aan te haken", licht Rinke toe. Zo toonde Rabobank zich bereidwillig krediet te verstrekken. Daarnaast kwamen ze in aanmerking voor het Groen, Gezond en Slim Fonds van de Economic Board Utrecht (EBU). Dit relatief nieuwe fonds is speciaal gericht aan MKB-ondernemers die crowdfunden. Door crowdfunding aantrekkelijker te maken, draagt de EBUeen deel van de financiering in vorm van een lening bij. Voor de mannen van het Lokaal betekende de laatste hulp van gemeente Amersfoort in de vorm van subsidies een done deal. Het Lokaal komt er.