Nieuws Actueel

Halle Berry speelt astronaut met een familieprobleem

Van onze redactie 10 januari 2015

Als astronaut Molly Woods na een ruimtereis van dertien maanden terugkeert op aarde, blijkt ze zwanger. Dat is op z'n zachtst gezegd nogal vreemd. Want Molly was niet alleen onvruchtbaar, ze zweefde al die maanden in haar uppie door het ruimtestation. Het enige contact met mensen van vlees en bloed verliep via beeldschermpjes. Hoe is ze bevrucht? Heeft het misschien iets te maken met een vreemde 'ontmoeting' met haar dode ex-vriend daarboven?

Dit vormt het intrigerende uitgangspunt van de nieuwe sciencefiction-dramaserie Extant, waarvan Net 5 vanaf vanavond wekelijks dubbele afleveringen uitzendt. De serie wordt mede geproduceerd door Steven Spielberg. Zijn deelname aan het project, opvolger van het ook door hem geproduceerde Under the dome, was voor de gelauwerde filmactrice Halle Berry reden ja te zeggen tegen haar eerste serieuze hoofdrol – als astronaut Molly – in een tv-serie.

Krachtige uitstraling Uitvoerend producent Greg Walker kan zich op zijn beurt geen betere hoofdrolspeelster wensen, zegt hij. "Ze heeft een krachtige uitstraling en alles lijkt haar makkelijk af te gaan. Tegelijkertijd komt ze heel gevoelig en bezield over. In films zie je haar een of twee keer per jaar, nu krijgen de kijkers de kans dertien uur lang met haar op reis te gaan."

Schrijver Mickey Fisher – die grossierde in toneelvoorstellingen en lowbudgetfilms – sleepte met Extant zijn eerste grote tv-klus binnen. Al voordat de pilot was gemaakt, bestelde CBS dertien afleveringen.

Fisher koos bewust voor een vrouwelijke hoofdpersoon. "Er zijn al zo veel series met mannelijke antihelden, volgens mij is hier behoefte aan. Het leek me fantastisch een bijzondere vrouw in een onmogelijke situatie te plaatsen." Hij kan zijn geluk niet op dat hij als beginner door Amblin Television, de tv-maatschappij van Spielberg, werd uitverkoren. "Als schrijver krijg je altijd het advies dat je iets moet maken waar je zelf naar zou willen kijken. Dat is dít, dus. Ik ben dol op films met superhelden, buitenaardse monsters en steden die met veel spektakel verwoest worden, maar ik ben ook een groot fan van familiedrama. In deze serie komt het allemaal samen."

Futuristische vondsten Zoals het sciencefiction betaamt, zit Extant vol met futuristische vondsten. Molly voedt samen met haar – niet al te aimabele – echtgenoot John (Goran Visnjic, bekend van ER) hun eersteling op: robotzoon Ethan, een 'uitvinding' van haar man. In de wereld van dit bijzondere gezin zijn zelfrijdende auto's, ingenieuze afvalverwerkingssystemen, doorzichtige iPads en fotoalbums met bewegende beelden alledaags.

De makers zetten bewust geen tijdstempel op de serie om discussies over het realiteitsgehalte van het toekomstbeeld voor te zijn. Ook waakten ze ervoor er een gadgetshow van te maken. Walker: "De karakters blijven het belangrijkst. Wat we eromheen verzinnen, moet in dienst van het verhaal staan.'' Juist daarom was hij zo gecharmeerd van het script. "Het bevat een mix van horror, mysterie en politieke complotten, maar tegelijkertijd is het ook een echt familiedrama."

Lees het complete interview in de Wegener-dagbladen.

Extant. Elke zaterdag op Net 5, 20.00 uur.