Nieuws Actueel

Halve handelsdag in New York

Van onze redactie 28 november 2014

De maandag na Thanksgiving staat bekend als Cyber Monday. Op die dag gaan de Amerikanen op zoek naar koopjes op het internet. Het feestdagenseizoen is erg belangrijk voor de Amerikaanse detailhandelaren, die tijdens deze periode alles uit de kast halen om klanten te lokken.

Sterke winkelverkopen zouden er volgens marktvorsers ook voor kunnen zorgen dat de graadmeters op Wall Street hun recordreeks verder voort zetten. De aandelen van de grote detailhandelsconcerns zullen dan ook zeker de aandacht op zich gericht weten.

Oliebedrijven Ook oliebedrijven en ondernemingen die aan de sector zijn gerelateerd staan in de schijnwerpers. Donderdag handhaafde de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) het productieniveau op 30 miljoen vaten per dag. Daarop kelderden de olieprijzen en gingen in Europa de olieconcerns en dienstverleners aan de sector hard onderuit.

Woensdag bereikten de Dow-Jonesindex en de S&P 500 tegen het eind van een rustige handelssessie nieuwe recordniveaus. Beleggers waren lange tijd op zoek naar richting na de publicatie van een flink aantal macrocijfers. Optimisme dat de Amerikaanse economie bestand is tegen een matige ontwikkeling elders in de wereld zorgde uiteindelijk voor een opleving.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 17.827,75 punten en de de S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2072,83 punten. De Nasdaq won 0,6 procent tot 4787,32 punten dankzij een winst van 4,1 procent voor Hewlett-Packard.