Nieuws Actueel

Handel 'kankerverwekkende' e-sigaret stort in

Rik Nizet 26 januari 2015

Tal van e-sigaretbestellingen zijn geannuleerd, na een vorige week verschenen onderzoek. Dat schrijft Metro.Lees ook:Artsen hekelen onderzoek e-sigaretOnderzoek: E-sigaret nog giftiger

De e-sigaret zou vijftien keer kankerverwekkender kunnen zijn dan een gewone sigaret, bleek uit dit Amerikaanse onderzoek, gepubliceerd in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift. Al snel verschenen ook tegenreacties van critici, die zeiden dat de onderzoekers irreële instellingen van de e-sigaret hadden gebruikt. Alleen bij verkeerd gebruik en extreme oververhitting zou de kankerverwekkende stof vrij kunnen komen.

Overspoeld met vragen"30 procent van mijn bestellingen is geannuleerd", zegt Jan-Hein van Erp, e-sigaretproducent ZenSations. "Onze klantenservice wordt overspoeld met vragen." Volgens Van Erp heerst er veel verwarring. "Mensen lezen alleen dat uit onderzoek blijkt dat de e-sigaret kankerverwekkend is. Maar dat de gevaarlijke stof alleen vrij kan komen als een batterij van 5 volt wordt gebruikt en ook nog eens bij oververhitting en verkeerd gebruik, zo ver lezen mensen vaak niet door."