Nieuws Actueel

Handelstekort Japan slinkt

Rik Nizet 21 mei 2014

Het handelstekort van Japan is vorige maand geslonken. De btw-verhoging die in april werd doorgevoerd zette druk op de import, die minder sterk groeide dan de export, zo bleek woensdag uit cijfers van het Japanse ministerie van Financiën.

Japan importeerde in april 3,4 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee viel de groei van de invoer terug tot het laagste peil in bijna anderhalf jaar. De export nam met 5,1 procent toe. Het handelstekort zakte door deze ontwikkelingen met bijna 8 procent, tot 808,9 biljoen yen (5,8 miljard euro).

FukushimaDe invoer van Japan is al bijna 2 jaar onafgebroken groter dan de export. Dit handelstekort komt onder meer omdat het land veel meer energie importeert dan voorheen, door de sluiting van kerncentrales na de ramp bij Fukushima.

De Japanse regering en de centrale bank van het land proberen met een agressief stimuleringsbeleid de economische groei aan te jagen en de inflatie op een structureel hoger peil te krijgen. Dat beleid drukt de waarde van de yen, wat goed zou kunnen uitpakken voor de export. In dit verband besloot de centrale bank woensdag zijn beleid voorlopig ongewijzigd te laten.