Nieuws Actueel

Hans Evers oprichter van Marquette: ‘Als je onderneemt, moet je nooit vergeten geld te verdienen’

Van onze redactie 15 juli 2015

ZM Marquette 1

“We gaan bewust niet de provinciegrens over, ik wil de lijntjes kort houden, binnen twintig minuten bij een bedrijf kunnen zijn. Ik kan mezelf niet opdelen. Het contact met de klant en je werknemers is heel belangrijk.”

Verschillende nationaliteiten De naam Marquette, met de q van quality, is niet toevallig gekozen: “Het is een stad in Noord-Amerika waar meer dan vijftig verschillende nationaliteiten wonen. Bij ons op kantoor is de helft van de mensen tweetalig, Pools-Nederlands. Wij detacheren dagelijks honderdvijftig Nederlandse en ruim driehonderd Poolse werknemers, verder werken bij ons ook een aantal, Tsjechen, Duitsers, maar hoofdzakelijk Polen. Er werken in totaal meer dan vijfhonderd mensen voor Marquette.”

Neus voor handel Een idee van tien jaar geleden, ontstaan aan de keukentafel, is uitgegroeid tot een succesvol bedrijf op Bedrijvenpark Twente in Almelo. Evers had als jongen al een neus voor handel. Hij was pompbediende, handelde in spijkerbroeken, organiseerde beurzen en evenementen en was ook nog directeur van een evenementenbureau. “Ik heb nooit een uitkering gehad, altijd mijn broek kunnen ophouden. Ik ben al vanaf mijn dertiende aan het werk, begonnen als timmerman bij de Huurcorporatie in Vriezenveen.”

Hij deed veel kennis en ervaring op toen hij nog voor Hennie van der Most werkte. Hij heeft twee kinderen, een zoon werkt in het bedrijf, de ander studeert nog aan de universiteit in Nijmegen.

Aangeboren ondernemerschap Hans Evers heeft zichzelf uitgevonden, met school had hij vroeger niet veel op. Hij werd zonder opleiding van een dubbeltje een kwartje, dankzij zijn aangeboren ondernemerschap. “Ik wilde altijd al gewoon geld verdienen. Als je onderneemt, moet je nooit vergeten geld te verdienen, zeg ik altijd. Ieder dag opnieuw. Mijn werk is mijn leven. Ik hou van hard werken en veel genieten. Van een partijtje golf, maar ook van gewoon een dag vrij hebben.”

Van niets iets kunnen maken, is zijn kwaliteit. “Dat vind ik leuk. Als ik iets heb neergezet, kijk ik al weer vooruit. Ik ben meer ondernemer dan directeur. Mensen worden wel eens gek van me hoor, als ik weer met iets nieuws bezig ben.”

Goede huisvesting In de slipstream van Marquette heeft Evers de afgelopen jaren de nodige nieuwe bedrijfstakken ontwikkeld. Zo is er Marquette Logistiek, een wagenpark van ruim tachtig zuinige auto’s met een lage CO2-uitstoot. Marquette hecht niet alleen aan goed vervoer, maar ook aan goede huisvesting van de werknemers. Om die reden is er ook een vastgoedpoot opgericht. Evers: “Als je geen goed thuis hebt, functioneer je niet.”

De manier waarop de huisvesting is geregeld, met huis- en leefregels en de inburgeringseisen zoals Nederlandse les, geldt als voorbeeld voor veel gemeentelijke instanties. Evers kocht recreatiepark het Lageveld in Wierden aan. De bungalowtjes waar eerst asielzoekers woonden, worden nu bewoond door de vaklui uit Polen. Niet iedereen was daar blij mee. Evers prijst de gemeente Wierden: “Ik ben er trots op hoe ze dat in goede banen hebben geleid en hebben gezegd: die mensen zijn hier nodig en die moeten dus ook fatsoenlijk kunnen wonen.”

‘Uw klus, onze uitdaging’Dan is er ook nog Marquette Projecten - ‘uw klus, onze uitdaging’- , dat vakmensen levert voor bouwwerkzaamheden en Marquette Groen, dat hoveniers detacheert voor ontwerp, aanleg en onderhoud van buitenruimtes. Van tuinen voor bedrijven en particulieren tot het groen op rotondes.

Hans Evers is ook een maatschappelijk betrokken ondernemer en wil vooral niet worden neergezet als patser. Hij benadrukt het tot twee keer toe. “Maatschappelijk ondernemen is voor ons is heel belangrijk. Wij sponsoren, afgezien van Heracles, ook goede doelen. Als bedrijf moet je wat teruggeven aan het gebied waar je geld verdient, vind ik.” Zijn ‘illegale haringparty’ vlak voor Vlaggetjesdag is een begrip in de regio. Vorig jaar werd er dertigduizend euro opgehaald met het ‘Amerikaans’ bieden op vaatjes haring voor zijn Stichting Mensen voor Mensen.

Kennis overdragen Zelf zou hij, als ‘niet wijs, maar wijzer’ geworden ondernemer, op den duur ook graag zijn kennis willen overdragen aan jonge starters. “Wij hebben een prachtig en heel gezond bedrijf, maar dat is niet zomaar ontstaan, er waren ook tegenslagen. De valkuilen en de successen, die wil ik delen. Ondernemen is niet alleen succes.”

Meer lezen? In Twentse Zakenmannen vind je 43 verhalen van ondernemers uit de regio. Op de site komen twee keer per week verhalen uit het magazine voorbij. Wie liever een gedrukt exemplaar leest, kan het magazine voor 6,95 euro bestellen door een mailtje te sturen naar info@oostdeondernemer.nl

Foto: Twentse Zakenmannen