Nieuws Actueel

Hardwerkende MKB'er kiest voor broodje

Rik Nizet 29 juni 2015

Overwerk broodje 335

In het MKB wordt dit jaar meer en langer overgewerkt door ondernemers en hun personeel dan vorig jaar. Daarbij wordt vaak ook een maaltijd genuttigd op kantoor. Eten bestellen is het meest populair. Deze inzichten komen uit recent online onderzoek van De Zaak en MKB Servicedesk.

Ruim 250 ondernemers vulden onlangs het ‘Overwerk- en eetonderzoek’ in, waarbij werd gevraagd naar het overwerkgedrag van ondernemers en hun medewerkers, en hoe daarbij met het eetmoment wordt omgegaan. Zestig procent van de respondenten gaf aan dat er meer wordt overgewerkt dan in 2014. Bij de helft van de ondernemers werkt het personeel één tot twee keer per maand over. Bij nog eens een kwart zeker wel één keer per week. Bij ongeveer een vijfde van de bedrijven wordt nooit overgewerkt door medewerkers, en bij een kleine groep zelfs elke dag.

Eten op kantoorOp de vraag of er gegeten wordt op kantoor antwoordde 40 procent met positief, 35 procent met soms en 25 procent negatief. Veel ondernemers bestellen een maaltijd, of halen deze af, om de productiviteit van medewerkers te verhogen en als beloning voor het harde werk. In mindere mate komt het voor dat men eten van huis meeneemt of dat er wordt gekookt op kantoor.

Broodjes favorietOpvallend is dat 70 procent van de mkb-ondernemers de maaltijd nog altijd telefonisch bestelt, tegenover 23 procent via een computer en 7 procent via een smartphone app.

BroodjesDe pizza is populair (17%), net als patat en snacks, maar toch kiest het overgrote deel (30%) voor een maaltijd bestaande uit broodjes. Een klein deel gaat voor een gezonde maaltijd. Surinaams, sushi en Hollandse pot worden ook regelmatig genoemd.