Nieuws Actueel

Haring- en aspergeparty’s; culinair netwerken voor het goede doel

Van onze redactie 28 mei 2015

Haring Toma Tudor

Haring Primeur Ongetwijfeld de bekendste haringparty in de regio is de Twentse Haring Primeur. Hier wordt het eerste vaatje ‘Hollandse Nieuwe’ dat de regio bereikt aangeslagen. Het evenement, dat op woensdag 10 juni wordt gehouden bij De Wilmersberg in De Lutte, laat zich kenmerken door hoge hakken, hippe hoedjes en natuurlijk vette haring.

Daarnaast wordt jaarlijks de Zilveren Haring uitgereikt, een onderscheiding die wordt toegekend aan een persoon of organisatie die een opvallende bijdrage heeft geleverd aan de profilering en promotie van Twente. Genomineerden voor de eervolle prijs zijn Rijksmuseum Twenthe, Museum TwentseWelle en Poppodium Metropool. De Zilveren Haring werd in het verleden onder meer gewonnen door Johma, TriMM, FC Twente, Herman Finkers en Annie Schreijer-Pierik.

Haringparty Hengelo Een dag na de Haring Primeur wordt op De Houtmaat in Hengelo een vaatje haring geveild, met Jan van Halst als veilingmeester. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan de Stichting Samen voor Taal. Vorig jaar werd een bedrag van maar liefst 22.500 euro opgehaald voor het Jeugdsportfonds Hengelo en Borne.

De Hengelose Haringparty wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd door de Lions Club en de Stichting Haringparty Hengelo. Voorafgaand aan de veiling van het vaatje haring, staat traditiegetrouw een roeirace op de vijver van De Houtmaat op het programma. Voor de dames: kom goed gekleed en zorg voor een fraaie hoofddeksel. Er staat namelijk ook een verkiezing op het programma voor de dame met de mooiste hoed.

De Oldenzaalse Haringparty De Oldenzaalse Haringparty wordt op vrijdag 12 juni gehouden in de tuin van het Palthehuis in Oldenzaal. De Lions Club en de Stichting Noot voor Nood zijn de organiserende partijen achter de Haringparty. Traditioneel wordt tijdens het evenement een vaatje Oldenzaalse haring geveild. Dit gebeurt per opbod, waarbij elk bod gelijk een gift is voor het goede doel. Vorig jaar werd een bedrag van 11.000 euro opgehaald.

Kunst & Asperge Geen haring, maar het ‘witte goud’ staat centraal tijdens de Twentse Kunst & Asperge Party in Ootmarsum. Net als de haringparty is dit een feestelijk netwerkevent. De gasten worden hier onthaald met verschillende aspergegerechten en een goed glas wijn. Het evenement wordt vrijdag 29 mei gehouden in het Ootmarsumse stadspark Engels’ Tuin. Ook aan de Kunst & Asperge Party is een goed doel verbonden: de Hibernation Foundation. Bij de entree van het feest worden loten verkocht waarmee een fraai kunstwerk gewonnen kan worden. De opbrengst van de lotverkoop gaat naar de Hibernation Foundation.

Foto: Toma Tudor