Nieuws Actueel

'Haring uit supermarkt niet te eten'

Bram de Vrind 27 juli 2015

Haring supermarkt test slecht 335

Het is dramatisch gesteld met de kwaliteit van haring uit de Nederlandse supers. Dat oordelen de connaisseurs van het AD in de jaarlijkse haringtest die afgelopen weekend werd gepubliceerd. Testsamensteller Paul Hovius roept de supermarkten op te stoppen met de verkoop van Hollandse Nieuwe.

De keurmeesters maakten in de test gehakt van de haring die de supers aanbieden. Van de zeventien beoordeelde vestigingen hadden er tien bedorven haring in de koeling liggen. Alle andere supers kregen een onvoldoende: het gros werd neergesabeld met een onverbiddelijke 0 als eindcijfer. Albert Heijn in Haren scoorde nog het beste met een 4,5.

Ronduit schandaligDe filiaalmanager van de MCD-winkel in Linschoten, die meldt zelf de haring te ontdooien en om te pakken, krijgt scherpe kritiek: "Ronduit schandalig dat je dit in een winkel kunt tegenkomen. AD waarschuwt NVWA", schrijven keurmeesters Aad Taal en John Oosterhuis.

HoudbaarheidsdatumSamensteller van de test Paul Hovius vraagt zich af waarom supermarkten niet stoppen met de verkoop van Hollandse Nieuwe. De keurmeesters vermoeden dat het de supers ontbreekt aan voldoende kennis van vis en haring. Ook zou de houdbaarheidsdatum veel te ruim worden genomen. De keurmeesters vinden het een 'gotspe' dat bij de haring van 7-Seas bij HEMA een houdbaarheidstermijn van zes dagen wordt aangegeven. Verder denken ze dat er in de logistiek veel mis gaat.

TevredenJumbo zegt zich net als andere supers in vorige tests 'geenszins' in de resultaten te herkennen. Jumbo geeft aan de afgelopen jaren diverse trajecten te hebben doorlopen om de kwaliteit van de haring te optimaliseren. "Gelukkig zijn onze klanten tevreden."

Lees ook: Hier vind je de beste haring