Nieuws Actueel

Haring van vishandel Noppert in trek bij Russen

ENSCHEDE – De haring en makreel van vishandel Noppert is bijzonder in trek bij Russen. In Duitsland wonende Russen komen op zaterdagochtend al vroeg naar de markt om vis in te slaan bij de vishandel uit Enschede.

Van onze redactie 14 december 2015

Noppert Annina Romta 1

Honderden Russen staan ’s morgens vroeg al voor de kraam van de familie Noppert om de kerstinkopen te doen. Het is een fenomeen dat zo’n vijftien jaar geleden begon. ,,In Rusland moet je als er feest is altijd vis op tafel hebben. Haring en makreel”, knikt een gezette vrouw met brede jukbeenderen en een stevige wollen pet op. Ze lacht: ,,En wodka natuurlijk!”

Speciale haringDe haring, daarin schuilt het geheim. De maatjes zoals wij die eten vinden de Russen niet echt lekker. Maar Noppert heeft speciaal voor zijn Russische klanten haring die minder zout is. Dat recept heeft zich als een lopend vuurtje door de Russische gemeenschap in Duitsland verspreid. Ieder jaar komen er meer Duitsers van Russische komaf naar de Enschedese markt. Halverwege november begint de stroom en volgende week is het hoogtepunt, weten de marktkooplui al. ,,Dan is het hier echt een gekkenhuis.”

Lange rijenDat is het deze zaterdagmorgen ook al. Noppert heeft naast zijn kraam twee plekken speciaal ingericht voor de verkoop aan de Russen, die in lange rijen geduldig staan te wachten. De trap naar de parkeergarage is een zee van mensen met plastic tasjes en langwerpige dozen, de lift naar beneden wordt constant bezet gehouden door mensen die steekkarretjes vol vis naar de auto brengen.

Dubbele dagAls het licht wordt slinkt de rij voor de kraam. De emmertjes haring zijn bijna uitverkocht, de Russen zijn klaar en gaan naar huis. Nick Noppert ruimt plastic en pallets op. Nu begint de gewone marktdag, met Nederlanders die een harinkje, twee ons garnalen of een stukje kabeljauw willen. Zwaar, zo’n dubbele dag? “Ach, het is wel mooie omzet”, lacht hij.

Foto: Annina Romita