Nieuws Actueel

Hart van Grolle: plek voor ondernemers, maar ook voor activiteiten van de gemeenschap

Van onze redactie 16 juli 2015

Hart van Grolle met intiatiefnemers Theo Kock

Sterker nog: de eerste ondernemers die mee zouden doen in het concept voor een streekmarkt hebben afgehaakt. Zo staan op de website van Hart van Grolle nog steeds een slager Gosselink uit Lichtenvoorde genoemd en een streekproductenwinkel die door Stef en Miriam Reusen uit Groenlo opgezet zou worden, maar die hebben zich om verschillende redenen teruggetrokken. En daarover willen ze niet in detail treden.

Even schrikken "We zijn zelf ook ongeduldig en hadden misschien beter geen datum kunnen noemen", zegt Hans Kamperman. "Het klopt dat mensen zijn afgehaakt. Een aantal contracten werd niet doorgezet. Dat was even schrikken, maar daardoor zijn wij ook beter over het concept gaan nadenken. Het kan nog innovatiever. En we hebben er alle vertrouwen in dat het straks wel gaat lopen, zonder nu een datum te noemen. Daar nemen we de tijd voor. Er is geen bank in het spel die ons achter de vodden zit."

Eerlijke productenDe kern van het verhaal blijft overeind: 'eerlijke' producten uit de regio. Die kunnen in Hart van Grolle worden gekocht en meegenomen, maar ook ter plekke worden genuttigd op het middenplein waar een grote boom de blikvanger moet worden. "Voedsel is vaak niet meer betrouwbaar en steeds meer consumenten snappen dat supermarkten niet duurzaam zijn", zegt Kamperman, die voor zijn initiatief 50.000 euro uit het gemeentelijk Innovatiefonds ontving.

Ontmoetingsplek "Grootgrutters hebben wat biologische producten betreft zo veel macht gekregen dat ze de prijzen gaan dicteren. Steeds meer mensen worden zich daarvan bewust. De biologische boeren in de omgeving zijn over onze benadering razend enthousiast. Maar ook het onderwijs is dat. Want waar kunnen scholieren nog passie voor een product ontwikkelen? Ook dat willen we hier gaan doen. Met de producten die hier bereid worden kunnen scholieren een winkel en een restaurant draaien."Sterker nog: het Hart van Grolle, opgezet als een coöperatiemodel, kan een ontmoetingsplek worden voor allerlei doeleinden. "Ook op maatschappelijk en cultureel gebied kun je van alles bedenken. Je kunt ouderen hier naartoe halen om ze in de Open Keuken, waar iedereen kan komen koken, een verantwoorde maaltijd te serveren en ze hier hun boodschappen laten doen. Er is ruimte voor allerlei gezelschappen die een activiteit willen organiseren. Ook kunnen mensen met een lichte beperking er een werkplek krijgen."Werkplek voor zzp’ers De vele ruimten bieden veel mogelijkheden. "Vergaderen, maar ook een werkplek voor zzp'ers. Die moeten meer samenwerken om grotere opdrachten te kunnen binnenhalen. Want een eenpitter is voor een opdrachtgever ook een risico", weet Kamperman, die zelf begon met adviezen in installatietechniek. En als het 'Hart' eenmaal klopt is het wat de Kampermans betreft een voorbeeld voor elders. "Het concept kun je dan ook in andere plaatsen gebruiken. Dan noem je het bijvoorbeeld Hart van Lichtenvoorde."

Foto: Theo Kock