Nieuws Actueel

Havenbedrijf Rotterdam in de wolken

Rik Nizet 16 april 2015

Haven rotterdam containers groot

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft naar eigen zeggen een sterk begin van het jaar beleefd. De goederenoverslag in de haven groeide in het eerste kwartaal met 7,2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, meldde het bedrijf donderdag.

Met name de overslag van zogeheten nat massagoed (vooral ruwe olie en olieproducten) nam fors toe. Vergeleken met de eerste drie maanden van 2014 lag het volume ruim 14 procent hoger. Ook verwerkte het havenbedrijf fors meer containers. Dat aantal groeide met 7,6 procent tot 3,1 miljoen stuks, waarbij de toename in gewicht 5,1 procent bedroeg.

Droog massagoedDe totale overslag van droog massagoed, met name kolen en ertsen, nam af met 5,1 procent tot 21,9 miljoen ton, onder meer vanwege een dalende import van de Duitse staalindustrie.

Topman Allard Castelein van het Havenbedrijf noemt vooral de positieve ontwikkeling van de overslag van minerale olieproducten en vloeibaar gemaakt gas (lng) opvallend. "De overslag van lng groeit zelfs met driedubbele cijfers en komt nu goed op gang", zo zei hij.

Ook stelde Castelein dat de groei van de containeroverslag in het afgelopen jaar sneller was dan de bij concurrerende havens. "Een plus van bijna 8 procent gecombineerd met twee nieuwe terminals op Maasvlakte 2 geeft veel vertrouwen voor de ontwikkeling van deze sector in de komende jaren", aldus de topman.

ContainervaartDe afgelopen maanden zette onder meer de schaalvergroting in de containervaart door. Zo werd in de afgelopen drie maanden twee keer het record ‘grootste containerschip ter wereld’ gebroken. Een ontwikkeling die ook in de nabije toekomst zal doorzetten.

Voor Rotterdam is deze ontwikkeling goed nieuws omdat de haven veel beter bereikbaar is voor dit soort schepen dan de concurrerende havens.