Nieuws Actueel

Heel Europa wil de Twentse buxus

Russen, Turken, Engelsen, Duitsers, Scandinaviërs, zelfs vanuit Siberië komen handelaren en kwekers deze week naar Borne voor de internationale vakbeurs van Twenthe Plant, de groothandel van de familie Boomkamp.

Van onze redactie 2 februari 2016

Kalgan Frans Nikkels

'Er lopen heel wat nationaliteiten rond hier", bevestigt Dirk Boomkamp met een blik op de immense hal vol planten, bloemen en bomen. "Inderdaad, zelfs uit Siberië. Hoewel daar natuurlijk niet al te veel groeit. Wij praten dan in winterhardzones. Siberië, dat is winterhardzone 3."

VoorjaarsbeursDe vierdaagse voorjaarsbeurs. Het zijn zo ongeveer de belangrijkste dagen van het jaar voor de Hengelose groothandel. "Dit is hét moment waarop tuincentra, groothandelaren groenvoorzieners, kwekers en andere groenspecialisten groot inkopen. We hebben echt wekenlang gewerkt aan de voorbereiding van deze beurs."

KeuzeRond de duizend bezoekers uit de branche komen naar de beurs, die niet bedoeld is voor particulieren. Er kan dan ook alleen in grote partijen worden ingekocht. Rozen, rodondendrons, fruit, kruiden, heesters, waterplanten, grassen en coniferen: het assortiment is gigantisch. "Rond de 6.500 monsterplanten presenteren we", vertelt Dirk Boomkamp. "Voorbeelden aan de hand waarvan mensen kunnen inkopen. Verder zijn er rond de 3.500 solitaire planten, zeg maar de meer unieke en exclusieve exemplaren waarbij een koper zelf een keuze maakt voor een bepaalde boom of plant." Neem nu een hele oude Japanse bonzaï van rond de 30.000 euro, geeft Boomkamp als voorbeeld. "Bij dat soort bedragen kun je je voorstellen dat je precies wilt weten welke boom je krijgt."

GroeimarktHet loopt goed door op de eerste beursdag, constateert hij tevreden. Om eerlijk te zijn, de crisis is de afgelopen jaren toch al volledig aan Twenthe Plant voorbijgegaan. "We hebben niets gemerkt van een dip. Integendeel, we zitten in een groeimarkt. De afgelopen jaren jaarlijks een groei van rond de 10 procent. Dat zijn mooie cijfers, ja." Dat wil niet zeggen dat de handel met elk land floreert. "Duitsland loopt als een tierelier, net als Polen en Tsjechië. Scandinavië is al een tijdje stabiel, maar Rusland... Tja, dat is moeizaam." Dirk Boomkamp haalt zijn schouders op. "Ik zeg altijd: 'Ik hoef nergens marktleider te zijn, maar wil wel in elke markt goed aanwezig zijn'." Nederland doet het goed in de export van bomen en planten, zegt Dirk Boomkamp, die in het bedrijf van vader Jan stapte en zich na de sluiting van het tuincentrum helemaal op Twenthe Plant richtte. "We staan bekend om kwaliteit en uitstraling. Dat hebben we mede te danken aan ons klimaat. Voor ons land geldt bovendien dat we de logistiek uitstekend op orde hebben. En we produceren zelf, dat scoort bij kopers." Neem de buxus van Bornse bodem. "Zo mooi vol vind je ze nergens."

Foto: Heldi Rehemaa (rechts) en Kristian Kalgan zijn van Hortes Garden Centre uit Tallinn in Estland (Frans Nikkels)