Nieuws Actueel

Heijmans diep in het rood

Rik Nizet 26 februari 2015

Heijmans heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 47 miljoen euro, terwijl in 2013 nog een winst werd geboekt van 2 miljoen euro. Het bouwbedrijf, dat de cijfers donderdag naar buiten bracht, schreef af op vastgoedposities en kampte met flinke reorganisatiekosten.

Het onderliggende operationele resultaat was 12 miljoen euro negatief, waar een jaar eerder een positief resultaat van 23 miljoen euro werd geboekt. De pijn zat vooral bij het onderdeel dat infrastructurele projecten uitvoert in Nederland. Dat onderdeel, Wegen en Civiel, werd onder meer geconfronteerd met een verlies van 11 miljoen euro op een klus in Tilburg.

Financiële schadeij de Energiefabriek Tilburg wilde Heijmans een aantal wijzigingen doorvoeren die volgens de Raad van Arbitrage voor de bouw niet strookten met het contract van de klus. Heijmans blijft zoeken naar mogelijkheden om de financiële schade van de uitspraak te beperken.

ReorganisatiesHeijmans liet verder weten dat de reorganisaties bij de onderdelen Utiliteit, Civiel en het Duitse Oevermann op schema liggen. In totaal verdwijnen er 350 banen. De herstructureringskosten bedroegen 29 miljoen euro en op vastgoedposities werd 14 miljoen euro afgeboekt.

Bestuursvoorzitter Bert van der Els is ondanks het verlies in 2014 optimistisch over de toekomst. Hij verwacht een "forse'' verbetering van het onderliggende operationele resultaat dit jaar. ,,Dat moet mogelijk zijn gezien de genomen maatregelen, de aantrekkende woningmarkt en de goede orderportefeuille''.

Heijmans maakte ook bekend Sjoerd Vollebregt, de oud-topman van Stork, te willen benoemen tot commissaris.