Nieuws Actueel

Heijmans onderuit op lager Damrak

Van onze redactie 19 augustus 2015

Image 5166269

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent lager op 475,21 punten. De MidKap daalde 0,5 procent naar 683,25 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,8 tot 1 procent.

Grootste daler in de AEX was chipmachinemaker ASML met een min van 1,8 procent. Kabelbedrijf Altice was de sterkste stijger met een winst van 1,3 procent.

MidKap

In de MidKap sloot bouwbedrijf BAM de rij met een verlies van 3,3 procent. Apothekersbedrijf Fagron toonde herstel en klom 6,1 procent. Topman Ger van Jeveren stelde in Het Financieele Dagblad nieuwe acquisities uit te stellen tot volgend jaar, onder druk van de koersval van de afgelopen twee weken.

Heijmans leverde 9,7 procent in. Het bouwbedrijf leed een halfjaarverlies van 15 miljoen euro. De Nederlandse markt voor infrastructurele projecten bleef een molensteen voor de op twee na grootste bouwer van Nederland.

Stern Groep

De resultaten van autobedrijf Stern Groep (plus 5,9 procent) vielen wel in goede aarde. Investeringsmaatschappij Kardan steeg 15 procent na de verkoop van een appartementencomplex in China.

In Kopenhagen zakte Carlsberg ruim 6 procent. De Deense brouwer verkocht in de eerste zes maanden minder bier. Carlsberg, dat sinds juni wordt geleid door de Nederlander Cees 't Hart, is ook somberder geworden over het gehele jaar.

Euro

Glencore daalde in Londen 1,5 procent. De grondstoffenproducent en -handelaar zag de halfjaarwinst meer dan halveren, vanwege de sterk gedaalde grondstofprijzen. Het bedrijf gaat snijden in zijn investeringen vanwege de moeilijke marktomstandigheden.

De euro was 1,1064 dollar waard, tegen 1,1026 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent naar 42,36 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper en kostte 48,71 dollar per vat.