Nieuws Actueel

Heijmans schrapt 200 banen

Lotte Grimberg 5 november 2014

Heijmans schrapt tweehonderd banen bij zijn onderdeel Utiliteitsbouw. Dat maakte het bouwbedrijf woensdag bekend in een tussentijds handelsbericht.

ZiekenhuizenDe omzet bij utiliteitsbouw, verantwoordelijk voor de bouw van onder meer kantoren, ziekenhuizen en scholen, kwam over de eerste negen maanden van het jaar ruim 20 procent lager uit dan vorig jaar. "Per saldo is het rendement duidelijk onvoldoende'', aldus de onderneming.

ConcurrentieHeijmans zei dat de totale omzet in de eerste negen maanden van het jaar bijna 10 procent lager was dan een jaar eerder, maar noemde geen concrete cijfers. De onderneming voelt de druk op het resultaat ook bij de Nederlandse en Duitse infra-activiteiten, waar sprake is van lage marges en flinke concurrentie. Het resultaat bij de tak Wegen en Civiel zal dan ook "fors'' onder dat van 2013 uitkomen.

WoningenDe orderportefeuille nam wel toe, die stond aan het einde van het kwartaal op circa 2,5 miljard euro. Ook verkocht Heijmans tot en met oktober meer woningen dan een jaar eerder, 742 tegen 592.

NullijnTopman Bert van der Elst sprak van magere resultaten. "Het is nog maar de vraag of we het operationeel resultaat dit jaar boven de nullijn kunnen houden.'' Onder de streep rekent het bedrijf in ieder geval op rode cijfers. Heijmans wil in het vierde kwartaal de geplande maatregelen verder uitwerken, met resultaatherstel in 2015 en 2016 als doel.

Om de tafelCNV Vakmensen is "onaangenaam verrast'' door de plotselinge aankondiging van Heijmans om tweehonderd banen te schrappen in de utiliteitsbouw. Dit te meer omdat Heijmans kortgeleden nog zei dat er geen ontslagronde zou komen. De vakbond wil snel om de tafel met het bouwbedrijf.

Vreemd moment"We weten dat er problemen zijn bij Heijmans, en we waren al in gesprek met de directie over mogelijke oplossingen. Dit bericht komt voor ons op een vreemd moment'', reageert CNV-bestuurder Robbim Heins woensdag. De vakbondsman was vooraf niet geïnformeerd over de forse ingreep.

Ander verhaalDrie weken geleden had Heins nog een gesprek met de hoofddirectie. "Toen is met geen woord gerept over tweehonderd ontslagen. Sterker nog, we waren juist met elkaar in gesprek over oplossingen.'' Heins zegt dat hij Heijmans toen zelfs had gecomplimenteerd voor de inzet van het bedrijf om mensen aan het werk te houden.

OntslagrondeFNV-bestuurder Rob van Gemert vult aan dat George Raessens, directeur personeelszaken bij Heijmans, toen ook onomwonden zei: "Er komt geen ontslagronde''. "Er was wel minder werkaanbod op dat moment, maar de orderportefeuille was volgens Raessens voor de toekomst goed gevuld'', aldus de FNV-bestuurder.

Trend"Het begint op een trend te lijken bij Heijmans'', zegt Van Gemert. "Aan de voorkant maken ze mooie sier, in de praktijk treden ze de afspraken met voeten en moeten we het via de radio horen. Ik noem dat onbetrouwbaar. Gelukkig is er nog een sociaal plan.''