Nieuws Actueel

Heijmans verbijsterd door UWV

Caroline Spilt 22 april 2015

Heijmans groot

Bouwbedrijf Heijmans gaat op een andere manier proberen om in te grijpen in de organisatie, nu uitkeringsinstantie UWV een ontslagaanvraag door het bedrijf heeft afgewezen.

Het gaat om medewerkers van Heijmans Utiliteitsbouw. Volgens vakbond FNV wilde de bouwer van 158 mensen af om ze te vervangen voor goedkopere flexwerkers. Na bezwaar van de bond bij het UWV besloot de uitkeringsinstantie om geen vergunning te verlenen.

VerbijsterendIn een reactie noemt Heijmans het 'verbijsterend' dat het UWV 'de economische urgentie om in te grijpen in de organisatie niet erkent'. Het beursgenoteerde bedrijf stelde woensdag dat er nu niets anders opzit 'dan andere wegen te bewandelen om te doen wat wij als noodzakelijk zien'.

Bedrijfsresultaat"Ons bedrijfsresultaat over 2014 laat zien dat het echt nodig is en we hebben daarin de steun van de ondernemingsraad. De marktomstandigheden zijn onveranderd en het betekent dat wij geen werk hebben voor deze mensen'', aldus Heijmans.

UWVHet UWV wil geen uitleg geven over de afwijzing. "De werkgever weet de redenen waarom wij niet akkoord zijn gegaan'', zegt een woordvoerder. Volgens de zegsman komt het vaker voor dat het UWV weigert een ontslagvergunning te verlenen, omdat de uitkeringsinstantie de ontslagen in bepaalde situaties nog niet nodig vindt.

Over HeijmansBij Heijmans werken in totaal ruim 7000 mensen. Er wordt op meerdere onderdelen gereorganiseerd. Het bedrijf zei nog niet zo lang geleden bij elkaar 350 banen te schrappen bij Utiliteit, Civiel en het Duitse Oevermann. Heijmans belandde in 2014 diep in de rode cijfers. Er werd een nettoverlies geleden van 47 miljoen euro, op een licht gedaalde omzet van 1,9 miljard euro.