Nieuws Actueel

Heineken bestand tegen Rusland

Lotte Grimberg 20 augustus 2014

Hoewel Rusland voor Heineken een belangrijke afzetmarkt is, merkt de bierbrouwer nog weinig van de spanningen tussen dat land en het Westen over de situatie in Oekraïne. Dat zei topman Jean-François van Boxmeer woensdag in een toelichting op de halfjaarcijfers.

Lees ook:Heineken aan kop in AEXMeer winst voor Heineken

"Natuurlijk maken wij ons zorgen over de ontwikkelingen, zoals iedereen'', zei Van Boxmeer. "Onrust is altijd slecht voor de handel.'' Maar van bijvoorbeeld de handelssancties tegen Rusland heeft Heineken geen last. Het bedrijf produceert bier in lokale brouwerijen en is dus niet afhankelijk van export.

EffectOverigens gaat het met de Russische markt al langer slecht. "Maar dat heeft ook andere oorzaken'', weet Van Boxmeer. "Van de recente onrust hebben wij tot op heden geen effect ondervonden.''

PrijsniveausMeer hinder verwacht Heineken de komende tijd te ondervinden van zwakkere marktomstandigheden in West-Europa. Vorig jaar krabbelde de verkoop in die belangrijke regio, waar de prijsniveaus relatief hoog liggen, nog op in de tweede jaarhelft. "Dat ziet er echter dit jaar niet zo goed uit'', aldus Van Boxmeer.

JaarhelftDe volumegroei zal voor een groter deel worden behaald in opkomende markten. Door de lagere prijzen die daar voor bier worden betaald, zal de groei van de omzet per hectoliter in de tweede jaarhelft wat afvlakken ten opzichte van de eerste 6 maanden van 2014. Wel liggen de marges in opkomende markten hoger.

De volumegroei zal in de rest van het jaar voor een groter deel worden behaald in opkomende markten. Door de lagere prijzen die daar voor bier worden betaald, zal de groei van de omzet per hectoliter in de tweede jaarhelft wat afvlakken ten opzichte van de eerste 6 maanden van 2014. Wel liggen de marges in opkomende markten hoger.