Nieuws Actueel

Heineken blikvanger AEX na grote bierfusie

Van onze redactie 16 september 2015

Image 5247054

Het bericht zette Heineken uiteindelijk 3,3 procent hoger, terwijl de AEX de handelsdag sloot met een plus van 1,5 procent op 438,50 punten. De MidKap steeg 1,1 procent naar 646,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,7 procent bij.

AB InBev bevestigde tijdens de beurshandel dat het SABMiller heeft benaderd met een overnamevoorstel, maar benadrukte dat er geen zekerheid is dat dit zal leiden tot een bod of een overeenkomst. Het aandeel SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch, steeg in Londen 19,9 procent en AB InBev won in Brussel 6,4 procent.

Europa

In Amsterdam kende de AEX overigens vrijwel alleen maar winnaars, met Unilever (plus 3,4 procent) voorop. Andere opvallende stijgers waren, naast nummer twee Heineken, olieconcern Shell (plus 2,5 procent) en supermarktconcern Ahold (plus 2,4 procent). Een verliezer was TNT (min 0,3 procent). De prooi van het Amerikaanse FedEx stond wat onder druk na een winstalarm van de Amerikanen. ING zakte eveneens 0,3 procent.

In Madrid dikte Inditex 5,9 procent aan. Het Spaanse moederbedrijf van onder meer Zara boekte in zijn eerste jaarhelft meer winst, geholpen door groei van het aantal winkels en verkopen via het internet. Telecom Italia steeg in Milaan 2,3 procent. Het Franse mediaconcern Vivendi (plus 1,6 procent) wil naar verluidt zijn belang in de Italiaanse telecomaanbieder uitbreiden. De Duitse fabrikant van dieselmotoren Deutz kelderde in Frankfurt ruim 30 procent na een winstalarm.

VS

Het brouwersnieuws zette de Federal Reserve weer even op wat afstand. De Amerikaanse centrale bank begint woensdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Op donderdag zal de Fed eindelijk uitsluitsel geven of de Amerikaanse rente wel of niet wordt verhoogd. Het blijft onzeker wat de Fed gaat doen. Volgens persbureau Reuters verwacht een kleine meerderheid van de handelaren dat de Fed zal wachten met het verhogen van de rente.

De euro was 1,1301 dollar waard, tegen 1,1270 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 5,4 procent tot 46,99 dollar. Een vat Brentolie kostte 4,3 procent meer op 49,79 dollar.