Nieuws Actueel

Heineken stuwt AEX boven 500 puntengrens

Van onze redactie 3 augustus 2015

Image 5128481

De AEX noteerde sloot uiteindelijk op 500,43 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 733,95 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen respectievelijk 1,2 en 0,8 procent, Londen daalde 0,1 procent.

Heineken was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 5,6 procent. De brouwer bracht in het eerste halfjaar meer bier aan de man en verwacht ook komende maanden meer te verkopen. Vooral in opkomende markten doet het bedrijf goede zaken.

Delta Lloyd

Verzekeraar Delta Lloyd daalde een fractie. Financieel topman Emiel Roozen stapt op na een conflict met De Nederlandsche Bank (DNB) over misbruik van voorkennis over de aanpassing van de rekenrente.

In de MidKap prijkte PostNL bovenaan met een winst van 6,8 procent. Het bedrijf wist beter dan dan verwachte kwartaalcijfers te presenteren.

TomTom

Navigatiebedrijf TomTom zag zijn beurswaarde 2 procent stijgen. Eerder op de dag won het aandeel ruim 10 procent na speculaties over een overname van de kaartendivisie van de navigatiedienstverlener. Nokia deed zijn divisie HERE, een concurrent van TomTom, over aan de Duitse autobouwers Audi, BMW en Daimler, zo werd maandag ook bekend.

In Frankfurt won Commerzbank 2,3 procent. De tweede bank van Duitsland zag de kwartaalwinst flink stijgen. De Britse bank HSBC steeg 0,3 procent in Londen, na een sterker dan verwachte winstgroei.

Athene

De beurs in Athene die voor het eerst sinds 26 juni de deuren weer opende, maakte een koersval van ruim 16 procent. Met name banken gingen hard onderuit. Ook slecht economisch nieuws speelde de Griekse graadmeter parten.

Volgens onderzoeksbureau Markit kromp de activiteit in de Griekse industrie vorige maand tot het laagste niveau sinds het begin van de metingen in 1999. De Griekse crisis had echter geen zichtbaar effect op de industriële activiteit in de andere eurolanden, die opnieuw groei liet zien.

De euro was 1,0964 dollar waard, tegen 1,1048 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,4 procent naar 46,00 dollar. Brentolie werd 3,9 procent goedkoper op 50,21 dollar per vat.