Nieuws Actueel

Heineken verkoopt verpakkingstak

Rik Nizet 1 september 2014

Heineken verkoopt zijn verpakkingstak in Mexico aan Crown Holdings. De verkoop van het onderdeel, dat Empaque heet, levert naar verwachting een boekwinst op van circa 300 miljoen euro. Dat maakte de brouwer maandag bekend.

In de bindende overeenkomst die Heineken en verpakkingsspecialist Crown tekenden, wordt Empaque een bedrijfswaarde toegedicht van 933 miljoen euro. Het bedrijf, dat aluminium blikjes, glazen flesjes en kroonkurken maakt, haalde in 2013 een omzet van 495 miljoen euro en een bedrijfsresultaat (ebitda) van 96 miljoen euro.

Door de verkoop, die naar verwachting nog dit jaar wordt afgerond, heeft Heineken naar eigen zeggen de handen vrij om zich volledig te richten op de productie en de verkoop van bier. Heineken kreeg Empaque in 2010 in handen als onderdeel van de miljardenovername van Femsa Cerveza.

Crown Holdings verwacht dankzij Empaque de op één na grootste leverancier van blikjes in Noord-Amerika te worden met 62 miljard eenheden per jaar. Volgens het bedrijf staat dat gelijk aan 20 procent van de mondiale markt.

Empaque haalt volgens Crown dit jaar met ongeveer 1500 medewerkers een omzet van circa 700 miljoen dollar (533 miljoen euro) en een bedrijfsresultaat van 150 miljoen dollar.