Nieuws Actueel

Helemaal op elkaar ingespeeld winnen ze het NK Tuinaanleg

Onverklaarbaar noemen Robbert (20) en Jacco (21) de klik die er tussen hen is. "We praten weinig, maar zijn toch helemaal op elkaar ingespeeld", zegt Jacco.

Ellen Jobse 1 maart 2016

Tuinaanleg

Dat zij als duo goud waard zijn, hebben de twee vierdejaarsstudenten van het Edudelta College in Goes wel bewezen tijdens het Nederlands Kampioenschap Tuinaanleg 2016 in Den Bosch. In drie dagen tijd moesten zij en drie andere teams een 'zandbak' van vijf bij vijf meter omtoveren tot een voorjaarstuin. Strak met weelderige beplanting, zo luidde de opdracht. Lovend was de jury over de samenwerking en netheid van het Zeeuws-Brabantse team, dat zaterdag met het goud naar huis vertrok.

Zonder docent Marcel Hassink waren die gouden medaille en de vriendschap tussen Robbert en Jacco er nooit geweest. "Marcel zag in Robbert een goede kandidaat voor de kampioenschappen tuinaanleg. Hij zocht er nog een maatje bij en kwam bij mij uit", vertelt Jacco. "Op zich wilde ik wel meedoen, tot ik hoorde dat ik met Robbert moest samenwerken."

De jongens delen op dat moment hun school en de liefde voor het hoveniersvak, maar verder hebben de twee helemaal niets met elkaar. Dat blijft zo, totdat ze in hun tweede schooljaar een bezoek brengen aan de Brabanthallen. Daar is ieder jaar de beurs

TuinIdee met de wedstrijd tuinaanleg als vast onderdeel. Robbert: "We hadden allebei zoiets van: ja, dit is wat we willen." En dus zit er niets anders op dan samenwerken. Iets wat hen verrassend goed blijkt af te gaan. "Ik ben goed in houtwerk en bestrating, Jacco is sterk in de beplanting", zegt Robbert. "We vullen elkaar aan en weten zonder te vragen wat de ander nodig heeft. Daardoor kun je snel en efficiënt werken."

Tijdens het nationale kampioenschap was dat ook wel nodig, want ieder team kreeg slechts twintig uur de tijd om de voorjaarstuin aan te leggen. Veel voorbereidingstijd was er niet, want het wedstrijdontwerp werd pas in de week vóór de kampioenschappen bekendgemaakt. En dan staan er ook nog eens allemaal beursbezoekers op je vingers te kijken terwijl je aan het werk bent. "Daar moet je je echt voor afsluiten, anders ben je constant afgeleid", weet Robbert. Jacco knikt. "In 2015 deden we voor het eerst mee en toen hadden we wel wat last van zenuwen. Daardoor maak je sneller fouten en dat is vervelend. Omdat de jury meekijkt, maar ook omdat het materiaal precies is afgepast. Als er iets fout gaat, heb je gelijk een probleem."

Robbert en Jacco hebben nog een paar weken de tijd om hun euforie te laten bezinken. Daarna volgt een tijd van voorbereiden voor het EK Tuinaanleg in december in Göteborg (Zweden). Robbert: "We gaan ook hier knallen.