Nieuws Actueel

Helft van Nederland is opgebrand

Caroline Spilt 13 augustus 2015

Stress psychologie magazine onderzoek middelgroot

Bijna 40 procent van de Nederlanders voelt zich meerdere malen per week ronduit oververmoeid of opgebrand; ruim de helft is regelmatig gestrest. Dat blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine onder ruim 400 Nederlanders.

Meer opvallende uitkomsten:• Ook bijna 40 procent van de Nederlanders zegt dat zijn dagen overvol zijn; hetzelfde percentage heeft ’s avonds geen energie meer om iets te ondernemen, zoals sporten of met vrienden afspreken.• Ontspannen blijkt lastig: ruim een derde vindt daar de tijd niet voor en 42 procent voelt zich schuldig als hij lummelt of niets doet. Op vakantie gaan helpt niet altijd om te ontspannen: ruim de helft van de Nederlanders voelt zich in de week na de vakantie precies even gestrest als daarvoor.• Vooral conflicten – thuis of op het werk – leveren ons stress op: ruim 60 procent van de ondervraagden zegt daar geregeld last van te hebben. Direct gevolgd door werk of studie; de eigen gezondheid en die van naasten en financiële- of familiekwesties.• Televisie kijken en slapen scoren het hoogst als manieren om stress te verminderen: ruim een derde van de Nederlanders doet dat zo. Slechts een vijfde brengt structurele veranderingen aan tegen stress, zoals vaker ‘nee’ zeggen en taken anders organiseren. Nog eens een vijfde lukt dat (nog) niet, maar zou dat wél graag willen.

Niets tegen doenDe drie meest genoemde redenen om niets tegen stress te doen:1. Lastig om er tijd voor vrij te maken, omdat de to-do-lijst toch voorgaat2. Geen ‘nee’ durven of willen zeggen3. Angst om anderen teleur te stellen of relaties te beschadigen

GeheugenproblemenTerwijl niets doen tegen stress vervelende gevolgen kan hebben: concentratie- en geheugenproblemen, een vermoeid of uitgeput gevoel, hoofdpijn en problemen met slapen. Bijna 70 procent van de Nederlanders had in de afgelopen maand dit soort stressgerelateerde klachten. Eén op de vijf is hierdoor weleens enkele weken of langer thuisgebleven.

TestBenieuwd naar jouw stressniveau? Test 'm hier.