Nieuws Actueel

Hema doet aangifte na dreigementen over zwarte-pietenpoppen

Personeel van de Hema is op Facebook bedreigd omdat het Zwarte Pieten-poppen uit de winkel heeft gehaald. De directie heeft hiervan aangifte gedaan bij de politie. In heel Nederland zijn alle zwarte poppen weggehaald en zijn er in de Hema-filialen alleen nog roetveeg-pieten te vinden.

Van onze redactie 24 november 2015

Hema lars smook 1

Afgelopen zaterdag ontstond discussie op Facebook, omdat er bij de Hema in Nijverdal nog steeds zwarte poppen in de winkel hingen. Eerder werd in persberichten aangegeven dat de Hema alleen nog gebruik zou maken van roetveegpieten. Toen ene Sandra S. aan de Hema vroeg waarom er nog steeds zwarte poppen in de winkel in Nijverdal hingen, haalde de Hema daarop alle zwarte poppen uit de winkels. Op Facebook ontstond er een conversatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, dat leidde tot scheldpartijen en dreigementen.

De bedreigingen waarvan de Hema-directie aangifte deed waren niet aan een bepaalde persoon of filiaal, maar in het algemeen aan Hema-personeel gericht. De dreigers waren boos dat de Zwarte Pieten waren weggehaald. Volgens woordvoerder Arnold Drijver tolereert de directie geen enkele bedreiging tegen personeel. “Sinds zondagmiddag zijn er dingen gezegd die echt niet kunnen en daarvan hebben wij aangifte gedaan.” De bedreigingen zijn inmiddels van het Hema-Facebookaccount verwijderd.RoetveegpietenHema heeft vorig jaar, toen de Zwarte Pieten-discussie volop woedde, besloten om over te stappen op roetveegpieten. Volgens Drijver wil het winkelconcern geen stelling nemen in de discussie maar wel rekening houden met gevoeligheden rondom dit thema. “En waar je ook voor kiest, er zal altijd wel iemand het niet met je eens zijn. Je kunt dit eigenlijk niet goed doen.”

Foto: Hema (Lars Smook)