Nieuws Actueel

HEMA komt met statement over rel 'schoorsteenpiet'

Angelique Kunst en Eefje Oomen 25 november 2015

Pietklantwinkelroetpietschoorsteenpiethema1065

HEMA is opnieuw het middelpunt van een hevige rel over Zwarte Piet. De winkelketen heeft deze week in Amsterdam aangifte gedaan van ernstige bedreiging van medewerkers van de klantenservice. Die zijn door voorstanders van Zwarte Pieten belaagd toen ze uitlegden dat HEMA voor nieuwe 'schoorsteenpieten' kiest.

HEMA neemt de bedreigingen 'zeer hoog op'. "We begrijpen dat er een intensief maatschappelijk debat wordt gevoerd, maar we pikken het niet als onze medewerkers de vreselijkste dingen naar hun hoofd krijgen. Daarom hebben we besloten om naar de politie te stappen", aldus woordvoerder Arnold Drijver. Ook publiceerde de winkelketen op Facebook een officieel statement.

STATEMENT HEMA Afgelopen weekend zijn wij door onze klant Sandra gewezen op Sinterklaasversiering in het HEMA filiaal...

Posted by HEMA on woensdag 25 november 2015

De teller stond gisteren op zo'n zevenduizend reacties die als 'bedreigend, racistisch of onnodig kwetsend' konden worden beschouwd. Drijver: "We zijn druk bezig er alles af te halen, maar dat is een heel karwei omdat er heel veel reacties zijn." Het account afsluiten wil het concern niet. "Maar we vinden het heel vervelend dat we opeens het platform voor de pietendiscussie zijn geworden."

HEMA belandde vorig jaar ook al in een social media-rel toen een interne notitie over een ban op Zwarte Piet uitlekte. Onder meer GeenStijl riep op tot een boycot.

Nieuwe relDe nieuwe rel over Zwarte Piet begon afgelopen zondag toen de Twentse Sandra (die niet met haar volledige naam vermeld wil worden) via Facebook bij HEMA meldde dat ze ondanks de keuze voor nieuwe 'schoorsteenpieten', met alleen roetvegen, toch Zwarte Pieten in het filiaal in het Twentse Nijverdal had gespot. Toen HEMA op Facebook liet weten de figuurtjes te laten verwijderen, kreeg zowel Sandra als het bedrijf duizenden verwensingen over zich heen.

Dat er in Nijverdal nog 'oude' Pieten als decoratiemateriaal hingen, was volgens HEMA-woordvoerder Drijver 'niet de bedoeling'. Volgens hem houdt het leeuwendeel van de filialen zich aan een nieuwe winkelinstructie, waarin staat dat het bedrijf in versiering en reclame alleen nog werkt met de gedeeltelijk geschminkte 'schoorsteenpieten'.

Nieuw beleidDat nieuwe beleid, waar HEMA eerder dit najaar mee in het nieuws kwam, was volgens hem echter bij 'minder dan vijf' van de 546 filialen nog niet doorgekomen. "De nieuwe winkelinstructie is vorige week verspreid maar een enkeling heeft er niet direct naar gehandeld."

Volgens Drijver is er binnen het concern geen onenigheid over het nieuwe beleid. "De winkels die toch nog Zwarte Pieten hadden, hebben ze verwijderd nadat we ze er deze week nog een keer aan hadden herinnerd."

Hoewel Zwarte Piet uit het decoratiemateriaal en uit de folders is verdwenen, komt hij nog wel voor in het assortiment. De winkelketen kijkt of schoorsteenpiet volgend jaar wel in het assortiment ingevoerd kan worden.

In enkele winkels werd oud decoratiemateriaal met Zwarte Pieten verwijderd. Dit leidde tot duizenden verwensingen via social media.