Nieuws Actueel

HEMA onder vuur na pietenmail

Rik Nizet 26 augustus 2014

Een e-mail van verkoopdirecteur Rob Heesen aan een HEMA-klant over de pietendiscussie leidt tot grote beroering over de rol van Zwarte Piet.

Winkels worstelen met Zwarte PietOp sociale media en in de politiek wordt heftig gereageerd op het uitgelekte bericht als zou HEMA Zwarte Piet in de ban hebben gedaan. Op GeenStijl wordt opgeroepen tot een boycot. PVV-voormannen Geert Wilders en Martin Bosma zetten zich via Twitter af tegen het vermeende pietenstandpunt van het concern. "Een volk dat voor zeurallochtonen zwicht, zal meer dan Zwarte Piet verliezen", aldus Bosma.

De HEMA-directeur schrijft in de e-mail dat vrijwel geen enkele Zwarte Piet meer op de verpakking te zien zal zijn, zegt het actiecomité Malle Piet, dat het bericht in bezit heeft. Verder zou worden betreurd dat alle artikelen mét afbeelding van Zwarte Piet reeds zouden zijn ingekocht.

E-mailHEMA bevestigt dat Heesen "contact heeft gehad met een klant die zich niet heeft voorgedaan als lid van een comité", waarmee het bedrijf suggereert dat de mail daadwerkelijk bestaat. Het bedrijf wil verder niet ingaan op de inhoud van de e-mail. HEMA zegt dat het 'officiële standpunt' is dat voor 5 december alles is ingekocht. "En over volgend jaar kunnen we nog geen uitspraken doen.''

TwitterOp Twitter wordt heftig gereageerd door voor- en tegenstanders. Via de hashtags #HEMA en #BoycotHema, die beide trending topics zijn, wordt het concern beurtelings geprezen en bekritiseerd. Ook worden volgers van sociale media opgeroepen op het klantencontactformulier van de HEMA een mening te geven over de pietendiscussie.

HEMA doet Piet niet in de ban. Lees ons statement hierover: http://t.co/nX1HoSCaox

— echt HEMA (@HEMA) August 26, 2014