Nieuws Actueel

HEMA-topman stapt op

Caroline Spilt 2 april 2015

Van zetten hema topman middelgroot

Topman Ronald van Zetten van winkelbedrijf HEMA vertrekt. Hij vindt het, na twaalf jaar aan het roer te hebben gestaan, tijd om het stokje over te dragen. Dat maakte HEMA woensdag bekend. Van Zetten wordt per 13 april opgevolgd door Tjeerd Jegen.

Lees ook:

Profiel: Op z'n zestiende gaat hij werken

Van Zetten wordt per 13 april opgevolgd door Tjeerd Jegen. Deze Nederlander was tot voor kort directeur Australian Supermarkets and Petrol van het Australische Woolworths-concern. Jegen (43) was daarvoor onder meer werkzaam voor Ahold en het Britse supermarktbedrijf Tesco.

Niet helemaal wegVan Zetten (52), bestuursvoorzitter sinds 2003, blijft aan HEMA verbonden als adviseur. In een verklaring zegt hij te vertrekken op een moment dat 'ons bedrijf op koers ligt na een moeilijk overgangsjaar'.

OmzetontwikkelingDe omzetontwikkeling laat volgens hem momenteel tekenen van herstel zien ten opzichte van vorig jaar en ook het aantal transacties in de winkels is gestegen.

Lion CapitalDe Britse eigenaar van HEMA, investeringsmaatschappij Lion Capital, zwaait Van Zetten uit onder dankzegging voor 'zijn buitengewone bijdrage aan de ontwikkeling van HEMA'.

"Wij danken Ronald voor zijn leiderschap gedurende deze moeilijke periode en voor het leggen van de fundamenten voor toekomstige groei'', aldus Lion Capital.

Laatste jarenHEMA maakte onder leiding van Van Zetten vooral de laatste twee jaar zware tijden door met teruglopende omzetten en oplopende verliezen. In december maakte het bedrijf bekend dat het nettoverlies in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar was verdrievoudigd tot 14,8 miljoen euro. Dat kwam volgens het bedrijf onder meer door de vernieuwingsoperatie van de 529 winkels in Nederland.

Reden vertrekHet vertrek van Van Zetten heeft niets te maken met de slechte resultaten in de afgelopen jaren, zei een woordvoerder in een toelichting. "Het is zijn eigen besluit.''

Nieuwe voorzitterHEMA maakte verder bekend de Brit Andrew Jennings te hebben aangetrokken als de beoogde nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen. Jennings is een veteraan met meer dan veertig jaar internationale ervaring als bestuurder in de retailsector, aldus HEMA.