Nieuws Actueel

Hengelo Bier is terug van weggeweest

Van onze redactie 1 oktober 2015

Hengelo Bier Herbert Capelle Michel Beskers

De ‘nieuwe’ brouwerij staat in Amsterdam en gaat ambachtelijke biertjes produceren, op een steenworp afstand van het Scheepvaartmuseum. Capelle is de brandmanager: de man die verantwoordelijk is voor de merkontwikkeling. De brouwinstallatie komt uit Gronau en was onderdeel van het oude stadsbrouwcafé Dinkellager. Een microbrouwerij, met een capaciteit van duizend liter. Capelle ontdekte de niet meer in gebruik zijnde brouwerij al in 2010. „Verwaarloosd, helemaal onder de duivenpoep, de elementen hadden er vrij spel.”

Interesse gewektZijn interesse was echter meteen gewekt en hij stapte naar de eigenaar. „Ik heb hem 10.000 euro geboden, maar hij wilde er 100.000 euro voor hebben.” De koop ging dus niet door. Later ontmoette hij Joost Carlier, via een sponsorcontract van Hengelo Bier. Carlier was vroeger manager van Normaal en organisator van het Lochem Festival. In 2010 verkocht hij zijn evenementenbureau LOC7000 om investeringmaatschappij Cloese Holding op te richten. En Carlier vond het wel interessant om in zo’n brouwerijtje te investeren.

Begin dit jaar stapten de twee weer naar de eigenaar in Gronau, met een nieuw bod. Capelle: „Dat lag ook aanzienlijk lager dan zijn vraagprijs. Maar hij heeft het uiteindelijk wel geaccepteerd.” De installatie werd gedemonteerd en naar Amsterdam vervoerd, naar het Marineterrein, waar het in juli weer in elkaar werd gezet en opgeknapt. Eerst had Capelle nog locaties in en rond Hengelo bekeken. „Maar die gingen te veel kosten. Dat zou aanzienlijke investeringen vergen.”

ProefbrouwenHet werd dus Amsterdam. Carlier kende de exploitant van hotel Pension Homeland op het Marineterrein, die graag een microbrouwerij bij het restaurant wilde. De installatie is er klaar voor, volgende week begint het proefbrouwen. „Het worden speciaalbieren. Bovengistend, licht doordrinkbaar”, meldt brandmanager Capelle. De rode draad: het traditionele eindejaarsbiertje. Hengelo Bier. Nooit hetzelfde, elk jaar een andere receptuur. En geen pils. „Een eenmalige editie: op is op. Duizend liter.” En te koop bij de Hengelose slijterijen.

Capelle is nog altijd eigenaar van het merk, dat hij twee keer op de markt probeerde te zetten, in 2007 en 2010. „Het wordt me nog vaak gevraagd wanneer Hengelo Bier terugkomt. Het bleek vooral goed te lopen als kadootje.” Vandaar dat hij het Hengelose speciaalbier uit Amsterdam rond de feestdagen wil presenteren. De receptuur ligt nog niet vast. De hop komt in elk geval uit Hengelo. Langs de spoorlijn in Hengelo Zuid groeit genoeg, heeft Capelle al gezien. Hij is al wezen plukken.

Foto: Herbert Capelle bij de microbrouwerij in Amsterdam. (Michel Beskers)