Nieuws Actueel

Hengelose middenstand trekt bezwaar in: 'Markanti mag er wel komen'

Van onze redactie 14 september 2015

Pasta carloterellen

Katalanc wil zijn restaurant van de bovenverdieping op de hoek Brinkstraat/Markt naar de panden 5 en 7 verhuizen. De plannen zijn klaar, de vergunning is er, de financiering is rond. Het wachten is op de beslissing van het college van B en W over het bezwaar. Het college volgt doorgaans het advies van de commissie voor bezwaarschriften. Katalanc: „Ik heb 100 procent vertrouwen in een positieve uitspraak.”

Flinke plannenDe horeca-ondernemer, die Markanti inmiddels zestien jaar runt, heeft flinke plannen: de twee panden worden ingrijpend verbouwd, zowel binnen als buiten. Hij heeft verschillende redenen voor de verhuizing. Zoals het rookverbod: op de huidige bovenverdieping is geen ruimte voor rokers. „Bovendien is 95 procent van mijn bezoekers vaste klant. Passanten vinden ons hier niet. Ik wil de zaak meer in zicht brengen.”

In de nieuwe situatie is die zichtbaarheid er. De twee panden bieden ook genoeg ruimte: 500 vierkante meter over de twee etages, met tweehonderd stoelen. Katalanc: „Met een terras van 75 vierkante meter erbij, een biertuintje aan de achterkant en een dakterras.” HandtekeningenactieOndernemers in het betrokken deel van de Brinkstraat tekenden in eerste instantie een lijst met handtekeningen, waarmee de eigenaresse van Wagenaar Mode, Ilse van Kleef, rondging. Nu geven ze aan dat ze die krabbel te snel hebben gezet. „Die leegstaande panden zijn nu een zwart gat. Het restaurant zorgt voor meer levendigheid. Als de afmetingen van het terras binnen de nieuwe horecavisie passen, heb ik er geen problemen mee”, zegt opticien André Holsbeek.

Jolande Ooink van juwelier Kwekkeboom staat er ‘neutraal’ in. Het restaurant met het terras tegenover haar zaak is welkom. „Maar we moeten hier niet worden omsingeld door horeca”, zegt ze. Jelly Engbers van Saluti Mode: „We gunnen Katalanc een goede plek. We hadden het verhaal van twee kanten moeten horen.” Bij Laxmi zette een medewerker een handtekening. „Maar onze werkgever heeft er geen problemen mee”, zegt de bedrijfsleidster.

'Terras past niet'Ilse van Kleef van Wagenaar Mode stelt desgevraagd nog eens dat een dubbelterras niet past in het kernwinkelgebied en wijst daarbij op het plan voor de ‘Toekomstbestendige Binnenstad.’

Foto: Carlo ter Ellen