Nieuws Actueel

Hengelose supers willen net als buurgemeenten elke zondag open

Van onze redactie 8 januari 2015

Het Hengelose college van burgemeester en wethouders is overigens nog niet zo ver. Want voor een zondagopenstelling moet een breder draagvlak zijn dan alleen de wens van de supermarktbazen. De bal ligt nu bij de gemeenteraad: de fracties mogen zeggen of ze ervoor voelen snel een aangepaste winkeltijdenverordening ter visie te leggen, met een openstelling voor supermarkten buiten de binnenstad op alle zondagen. Dan kunnen ook andere middenstanders - en burgers - reageren. En dan zal wel blijken of daar een breed draagvlak voor is.

SupermarktenEen overgrote meerderheid van de supermarkten staat in elk geval te trappelen om de deuren op alle zondagen te openen: twee Jumbo’s, vijf AH’s, een C1000, een Plus en vier Emtés signaleren in een een gezamenlijke brief een ‘ongelijk speelveld’, omdat de perifere detailhandel in Hengelo volgens de nieuwe verordening op zondagen wel open mag, zoals tuincentra, bouwmarkten en meubelzaken.

BranchevervagingVolgens de grutters ontstaat er steeds meer branchevervaging: winkels die zondags wel de deuren mogen openen begeven zich ook op hún markt, zeggen ze. Als voorbeeld noemen ze Ikea, dat ook levensmiddelen in het assortiment heeft. Bovendien zien ze dat Hengeloërs zondags de auto pakken om in de omliggende gemeenten boodschappen te gaan doen. In Almelo zijn zo ongeveer alle supermarkten sinds oktober vorig jaar elke zondag, behalve op feestdagen, geopend.

Foto: Wouter Borre