Nieuws Actueel

Henk Krol draait niet op voor boekhoudrommel

Bram de Vrind 10 juni 2015

Henk krol gay krant boekhouding 335

Het huidige Tweede Kamerlid Henk Krol (50PLUS) is niet aansprakelijk voor de schuld die is ontstaan bij de Gay Krant, waarvan hij hoofdredacteur was. De rechtbank in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald.

De uitspraak betekent dat Henk Krol niet opdraait voor de 206.000 euro subsidie die de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) moet terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs. De SVGK had Krol voor de rechter gesleept. Volgens het bestuur was Krol verantwoordelijk voor de warrige boekhouding, waarbij geld zonder bonnetjes intern heen en weer werd gestuurd.

In leven gehoudenDaardoor zou hij de noodlijdende Gay Krant in leven hebben gehouden, met geld dat voor andere zaken was bedoeld. Krol was van december 1979 tot maart 2013 hoofdredacteur van het inmiddels failliete homoblad.

AccountantskantoorHet ministerie vorderde de subsidie terug nadat de accountantsverklaring was ingetrokken. Voor de rechtbank is echter niet duidelijk of dat gebeurde omdat de interne boekhouding incompleet was. Krol had de boekhouding uitbesteed aan een accountantskantoor en hij had geen reden aan te nemen dat dit niet ordentelijk gebeurde, stelt de rechtbank.

Buitengewoon tevredenDe advocaat van Henk Krol, Peter Schouten, liet in een eerste reactie weten 'buitengewoon tevreden te zijn met het vonnis'. Hij wilde verder niets kwijt, omdat hij de uitspraak eerst wil bestuderen. Krol twitterde 'blij te zijn met het vonnis'.

Hoger beroepDe SVGK reageerde gelaten en gaat in hoger beroep. "We hadden gehoopt op een duidelijk ja of nee van de rechter. Dit vonnis betekent weer een paar maanden vertraging", zei bestuurder Peter Derksen van de SVGK. Volgens hem loopt er nog een gerechtelijk onderzoek naar de zaak. Krol is vanaf 1983 'de facto enig bestuurder van de stichting geweest en daarom verantwoordelijk voor een deugdelijke administratie van de stichting', aldus advocaat Oscar Hammerstein van de stichting.