Nieuws Actueel

Hennie van der Most: 'Ik moet nu effe knokken'

Bram de Vrind 12 november 2013

Hennievandermostsucces334

Met zijn grenzeloze creativiteit en no-nonsens mentaliteit bouwde hij aan een spraakmakend zakenimperium met projecten als een pretpark in een kerncentrale. Nu zet Hennie van der Most (Slagharen, 1950) zijn kwaliteiten vooral in om 'de crisis te overwinnen'. "Ik heb voor het eerst in mijn loopbaan mensen moeten ontslaan. Daarvan heb ik wakker gelegen." DeOndernemer.nl sprak Hennie van der Most over plannetjes, de crisis, en afscheid nemen. "Ik ben een ondernemer die sterft in het harnas."

Succes

Victor Muller: 'Ik onderhandel met een death wish' Marjan Strijbosch: Ik heb iets succesvols in me Taco Carlier: Fietsen is extreem sexy Erik Drost: Ik dwing niemand tot vreemdgaan Emile Ratelband: Geld, daar schijt ik op Dominique Persoone: Chocolade snuiven is rock-'n-roll Frans Heesen: Jacht met waterval? Alles kan! Rob Heilbron: Ik lijd pijn Ilja Gort: Zo is het en anders lazer je maar op Joop van den Ende: Succes is een drug

Met de voeten omhoog, kop koffie op tafel en een sigaartje erbij doet Van der Most zijn verhaal in zijn landhuis in het Gelderse Gorssel. Er tegenaan met z'n allen, gebaart hij zo nu en dan met gebalde vuist: 'hup!'

U begon ooit als krullenjongen in een metaalfabriek. Wanneer kwam de ondernemersdrive?

"Bij het beunhazen zou ik wel zeggen. Ik ging tuintjes spitten, tuinhekjes of aanhangertjes maken. Dan ga je uiteindelijk meer verdienen in je vrije tijd dan bij de baas. Dat is het begin. Ondernemen zit in je bloed, kun je niet leren."

Waar ligt uw kracht als ondernemer?

"Creatief wezen. Unieke formules bedenken. Ik had als eerste in Nederland een overdekte midgetgolfbaan. Dat was er nog niet in die tijd. En doorzetten. Geld als middel zien, niet als doel. Ik heb de winst altijd teruggestopt in mijn bedrijf. Ik was altijd aan het werk, 35 jaar lang. Nu heb ik de resultaten ervan. Maar ik heb nooit kunnen dromen."

U was altijd bezig met het volgende?

"Ja, dat is ondernemen hè, je doel nooit bereiken. En ik ben nog bezig."

U zei ooit: "Ik heb altijd plannetjes in mijn hoofd." Hoe werkt dat?

"Dat zit in je. Zoals een kunstenaar een uniek beeld kan maken. Dat kan ook niet iedereen. Misschien is het wel dat ik weinig doorgeleerd heb. Na een paar jaar LTS was het klaar. Dat je in je hoofd misschien meer vrijheid hebt."

Eén van uw bekendste projecten is Kernwasser Wunderland: een kerncentrale in Kalkar die is omgebouwd tot pretpark. Hoe verzin je zoiets?

"Ik heb een aardappelmeelfabriek omgebouwd, een textielfabriek omgebouwd... Een kerncentrale is ook gewoon een fabriek. Dat is mijn handel. Ik ben nu bezig met een vuilverbrander. Het is een uitdaging om van een vuilverbrander een pretpark te maken."

Hoe ging het balletje rollen in Kalkar?

"Heel toevallig. Ik spaar oude stoommachines en ik koop er één in Kalkar. Dus ik vlieg met de helikopter terug over die kerncentrale en toen zei die man: dat ding is te koop. Toen dacht ik: já, er is misschien wel een pretpark in te bouwen. Een paar maanden later had ik het gekocht. Dus geen studies en gewoon hup: ondernemen. Risico nemen en creatief wezen. Door gebouwen heen kijken."

Door gebouwen heen kijken?

"Ja. Als ik door een mooi gebouw loop dan zie ik wat ik ervan kan maken. Dat heb ik geleerd. Niet in de schoolbanken, maar in het ondernemerschap."

Bent u de ondernemer van de megalome projecten?

"Nee, zo voel ik dat niet. Ik ben wel van de creativiteit, uitdagingen. Neem nou de oude watertoren met restaurant in Zwolle die ik heb. Die is 40 meter hoog. Waar mag je zoiets bouwen in het landschap? Maar hij stond er al, dus het kan. Ik vind het mooi om iets bestaands om te bouwen. Dan kan je direct aan de slag. Anders moet je al die vergunningen aanvragen en dan moet je nog een tekening maken..."

U bent een no-nonsens ondernemer.

"Ja. Snelle beslissingen. Niet moeilijk doen. Belangrijk is ja of nee. Deal, hup! Afspraak is afspraak."

Wat is uw belangrijkste kernwaarde als ondernemer?

"Dat je het met mekaar moet doen. Met ikke ikke ikke kun je niet groeien. Ik wil alleen de helikopterview hebben. Niet de details. Ik zeg: jij bent een man met passie. Jij bent de baas van dat bedrijf. En dan gaan we er tegenaan. En af en toe zeg ik: dat gaan we zo doen en dat gaan we zo doen. En dan bouwen we dat op. Simpel, heel simpel."

Snel beslissen, dingen simpel houden. Dat zijn begrippen die haaks lijken te staan op politieke mores. Toch bent u bij de politiek betrokken.

"Ik zie dat de zelfstandige ondernemers in Nederland verwaarloosd zijn. Door de banken en de politiek. Ze kijken alleen maar naar die grote bedrijven. Nou, al die grote jongens hebben maar 350 duuzend mensen in dienst in Nederland. En alle familiebedrijven hebben 4 miljoen man personeel! Dié maken de economie. Als morgen de ondernemers stoppen is het gebeurd met Nederland. Daarom heb ik een club opgericht waarbij inmiddels 400 ondernemers zitten. Daarmee ga ik de boer op in Den Haag."

Wat moeten ze daar beter regelen?

"De bouw gaat superslecht, een ramp. Dus er moet weer gebouwd worden. De pensioenfondsen hebben 1000 miljard in de pot zitten. Dat wordt allemaal in het buitenland belegd, daar hebben we niks aan. Ik zeg: regering, haal 30 miljard bij die pensioenfondsen weg. Verdeel ze onder de banken. Geef de pensioenfondsen een vaste rente van 4 procent. En banken: jullie mogen dat geld weer uitzetten. Maar alleen in werkgelegenheid. Dus in huizen bouwen, projecten."

"Dan zullen er best wel een paar zeperds komen met mislukte projecten. De 2 miljard euro aan subsidies voor het bedrijfsleven, gebruik het geld uit die pot voor als misgaat. Simpel. Dan ben ik ervan overtuigd dat we de crisis zo opgelost hebben."

Hoe gaat u dat plan aan de man brengen in Den Haag?

"Al die politieke partijen benaderen, hè. Woensdag ga ik bijvoorbeeld weer bij minister Blok (Wonen) op bezoek."

Waarom bent u eigenlijk zo politiek betrokken?

"Je ziet dat iets niet werkt. Dan denk ik: ik weet het beter, simpeler. En dan ga je daar iets op bedenken."

Uw nieuwste project is een mobiel torenrestaurant. Hoe heeft u dat bedacht?

"Ik heb een toren, maar die staat op de verkeerde plek: in Zwolle. Dat ding had in Amsterdam moeten staan. Ik heb een staalconstructiebedrijf. Gaat het heel slecht mee. Echt slecht. Daar werken nog wel 62 mensen. Die moet ik aan het werk houden. Atractiewereld zit ik in. Dus in één keer kreeg ik een idee: verdomd ik ga een mobiele toren ontwerpen. En dan gaat mijn staalconstructiebedrijf die zelf maken. Nou. En dan ga je ermee aan de slag. Hup! We zijn al aan het bouwen."

En hij komt in Gorssel met uitzicht op de tuin van meneer Van der Most.

"Haha, nee ik denk dat het Deventer wordt. Maar ja Maastricht is enthousiast en Rotterdam is ook enthousiast. Iedereen wil zo'n ding hebben. Volgend jaar mei/juni is hij hopelijk klaar."

Voor zo'n mobiele toren is geen bouwvergunning nodig?

“Alleen een tijdelijke vergunning, voor maximaal vijf jaar. Is veel minder procedures. Hij moet midden in Deventer komen, het liefst op de markt! Zodat mensen 's middags de stad kunnen overzien. En dan ’s avonds om zes, acht en tien uur eten. Drie sessies van vijftig personen. Ondertussen draait het restaurant rondjes."

In uw staalfabriek hebben ze dus weer werk. U zei eerder dat het heel slecht ging vanwege de crisis. Zijn ontslagen afgewend?

"Helaas niet. Ik heb zeventien man moeten ontslaan. Dat is voor het eerst in mijn loopbaan. Ik vind dat zo erg. Ik heb in mijn leven voor meer dan 2000 man werkgelegenheid gecreëerd. Als je dan ziet hoeveel tramelant je krijgt als je er zeventien man uit moet zetten. Die hele papierwinkel eromheen om die paar mensen af te romen. Dan word je echt gestraft. Ik doe dat ook niet voor plezier hoor, had liever dat ze bleven lopen."

Wat is dan het zwaarste?

"Al die jongens persoonlijk zeggen dat het afgelopen is. Daar heb ik wel wat nachtjes om wakker gelegen."

"Ik heb drie keer in het hoofd gehad dat ik het wou zeggen en dan stelde ik het steeds weer een maand uit. Ik had het al veel eerder moeten doen."

Ben u op zulke momenten niet hard genoeg?

"Daar ben ik niet de kei in. Dat vind ik het vervelendste wat er is. Ik neem liever jou aan."

De media berichten dat het sowieso niet al best gaat met uw bedrijven. U zou van 2000 naar 800 personeelsleden zijn teruggegaan.

"Nee, nee, nee, ik heb de afgelopen jaren een paar bedrijven verkocht. Daardoor komt die afname van personeel. Daarom heb ik ook geen schulden bij de bank meer, gelukkig. Ik bedoel: ik word ook ouder. Ik had vijftien of twintig bedrijven. Je kunt niet alles."

U zegt ook last te hebben van de crisis.

"Ik ben daar open in. Als het niet goed gaat dan zeg ik dat gewoon. Nu moet ik effe hard knokken."

De buitenstaander zal misschien denken: het gaat toch niet mis met Van der Most?

"Nee, anders ging ik niet investeren. Moet je eens kijken wat ik de laatste jaren gedaan heb. We hebben Funpark Meppen gebouwd in Duitsland. Nou ik ben nu in Rotterdam bezig."

In dat pand is brand uitgebroken Kan het project nog doorgaan?

"Dat is ondernemen. Ik heb een half miljoen schade, maar ja. Ik ben een doorzetter. Het kan misschien wel iets langer duren. Wie weet wat de toekomst brengt. Ik ben bezig de crisis te overwinnen."

Bent u van plan om ooit te stoppen bij het bedrijf?

"Nee, ik ben een ondernemer die sterft in het harnas. Ik kan niet op het strand liggen. Ondernemen is veel leuker. En als je dan 800 mensen in dienst heb die je kunt voeden, dat is toch super? Moet ik dan duur gaan doen? Uit gouden kopjes gaan drinken. Ja, weet ik wat!"

Wat als uw gezondheid u in de steek laat?

"Dan heb ik pech. Ik heb een stichting waarin dan de bestaande bedrijven komen. Zodat de continuïteit gewaarborgd wordt. Alleen nieuwe projecten zullen misschien in duigen vallen. De mobiele toren, de vuilverbrander in Rotterdam. Dat is het risico van het leven."