Nieuws Actueel

Herken personeel met geldissues

Jeroen Jansen 21 januari 2014

De lichtpuntjes in de economie, kunnen niet maskeren dat er in 2014 nog veel armoede is, waarschijnlijk ook bij jouw werknemers. 79 procent van de bedrijven heeft er immers mee te maken. Velen hebben het niet in de gaten. Bijna de helft van de werkgevers komt de geldproblemen van hun personeel pas aan de weet als er plotseling een loonbeslag is, aldus onderzoek van het Nibud. Welke signalen heb je over het hoofd gezien?

De geldproblemen zijn er de laatste jaren niet minder op geworden en ook 2014 wordt voor velen financieel een problematisch jaar. Het UWV verwacht bijvoorbeeld een fikse toename van het aantal werklozen in 2014 tot 500.000.

Meer loonbeslag bij jongerenMaar ook personeel dat in inkomen achteruit is gegaan, heeft het niet makkelijk. En zo zijn er veel groepen te duiden die geldproblemen hebben. Gerechtsdeurwaarders GGN constateerde recent dat het loonbeslag bij mensen onder de 30 jaar is toegenomen met 20 procent. In totaal hebben al zo’n 150.000 jongeren loonbeslag. Telefoonmaatschappijen zijn steeds vaker schuldeiser. Maar ook mensen met hoge inkomens komen steeds meer in de problemen.

1 miljoen huizen ‘onder water’Gezond in Bedrijf meldt in verband met het congres ‘Schulden op de werkvloer’ de volgende cijfers:

1,1 miljoen Nederlanders kunnen niet rondkomen 70.00 huishoudens maken gebruik van de voedselbank 1 miljoen huizen staan onder water (1 op 6 huishoudens) 40 procent van de huishoudens heeft geen financiële buffer De schuld bedraagt gemiddeld 30.000 euro

Volgens Joke de Kock, voorzitter van de NVVK (branchevereniging voor schuldhulpverlening) is de aard van de problematiek ernstiger dan voor de crisis. “Veel mensen zijn verplichtingen aangegaan in de tijd vóór de crisis, maar moeten het nu doen met een lager inkomen. Dat houden mensen niet lang vol. In de praktijk merken wij dat het erg moeilijk is voor diegenen die werken maar van een lager loon rond moeten komen".

Oorzaken problemenWaaraan kun je merken dat er wat aan de hand is met je personeel? Het Nibud somt in het rapport ‘Financiële problemen op de werkvloer’ een aantal oorzaken op. Het percentage achter de oorzaak geeft het deel van de respondenten weer die de genoemde oorzaak uit eigen praktijk herkennen.

Een verandering in de relationele sfeer, 67 procent Op te grote voet leven, 60 procent Slordig in de administratie, 55 procent Gebrek aan financiële vaardigheden, 53 procent Verkeerde keuzes in het verleden, 48 procent Moeite om met een laag inkomen rond te komen, 36 procent Als gevolg van een verandering in inkomen, 34 procent Door psychologische problemen, 30 procent Niet begrijpen van brieven van instanties, 25 procent Problemen met de verkoop van het huis, 23 procent Geen interesse in geldzaken, 13 procent

VoorschotZoals aangegeven is voor vele werkgevers het loonbeslag het eerste teken dat er kennelijk wat aan de hand is bij een werknemer. Maar er zijn meer eerste signalen. Ook hier slaat het percentage op het aantal respondenten dat het genoemde signaal herkent.

Lees verder op BusinessCompleet.nl.