Nieuws Actueel

Herman du Bois over xtc-zaak: Ik ben erin geluisd

Van onze redactie 7 september 2015

Image 5217762

Geen cent meer over van 9 ton schadevergoedingHerman du Bois en dorpsgenoot Wilco Viets hebben 7 jaar onterecht vastgezeten voor de moord op stewardess Christel Ambrosius. In 2002 werden beide mannen vrijgelaten en kregen een schadevergoeding van bijna 900.000 euro per persoon. Van dat geld is anno 2015 niets meer over. Door de afwezigheid van Herman kwam er nauwelijks geld binnen, terwijl de kosten gewoon doorliepen.,,Een groot deel van de schadevergoeding moest worden gebruikt om schulden en leningen af te lossen." Er bleef een redelijk bedrag over, maar omdat Herman du Bois geen baan kon vinden, verdampte dat ook snel. Zijn vrouw Anja: ,,Hij kreeg geen begeleiding, niks. Je wordt gewoon aan je lot overgelaten."

De inwoner van Putten zou een sleutelrol hebben gehad in een landelijk opererende organisatie die xtc fabriceerde en verhandelde. Du Bois zou het manusje van alles zijn van een criminele groepering die links en rechts in Nederland xtc-laboratoria had opgezet. Hij zou het halve land door hebben gereden met grondstoffen en apparatuur die nodig zijn voor de fabricage van de bij partygangers populaire harddrug, meldde de Telegraaf op basis van processtukken die de krant in handen heeft. Dit najaar moet Du Bois zich voor de rechter verantwoorden.Zaterdagmiddag zit Du Bois er verslagen bij in zijn krappe rijtjeshuis in Putten. ,,Ik had dit niet verwacht," verzucht de vermoeid ogende man. ,,Ik ben witheet, ik ben hier zo klaar mee," zegt zijn vrouw Anja. Af en toe huilt ze, bijvoorbeeld als ze herhaalt wat een ambtenaar haar ooit adviseerde toen ze wegens opstapelende schulden bij de gemeente aanklopte. ,,Als je bij Herman weggaat, krijg je een uitkering, zei hij. Nooit ga ik bij Herman weg!"

Onterechte veroordelingDu Bois, die 7 jaar gevangen heeft gezeten voor een moord die door een ander was gepleegd, heeft sinds zijn vrijlating nooit een baan kunnen vinden. Nu de schadevergoeding die hij heeft gekregen is verdampt, pakt hij alle klusjes aan om het hoofd boven water te houden. Hij maakt tuintjes winterklaar, helpt bij verhuizingen en heeft een handeltje in witgoed. Toen een kennis van hem vroeg of hij hem kon helpen om een loods te vinden, deed Du Bois dat. ,,Doe je daar geen gekke dingen?', zei ik nog, voor de grap, want ik kende hem al zo lang. 'Tuurlijk niet', zei hij."De onderhuurder zei dat hij round-up maakte, een omstreden onkruidverdelgingsmiddel dat steeds lastiger te verkrijgen is. ,,Daar had hij formaline en waterstofperoxide voor nodig, dus stonden er een paar vaten in de loods." De man had al snel klussen voor Du Bois. ,,Daar was ik erg blij mee, want Anja en ik hebben flinke schulden." Hij kreeg de taak om grondstoffen en apparatuur te vervoeren. Met zijn vrachtwagentje reed hij kriskras het land door, soms ook in de personenauto van zijn vrouw, met een vat chemicaliën op de achterbank. Ook moest hij eenmaal een huis en tweemaal een loods leegmaken. Alles in opdracht van de man die de loods in Putten gebruikte voor - zoals hij beweerde - de productie van round-up.

Aan dat goedbetaalde baantje kwam een eind toen begin juli enkele agenten bij hem aanbelden. Ze kwamen zijn huis doorzoeken op harddrugs, zeiden ze. Ga je gang, zei een verbaasde Du Bois. ,,Natuurlijk vonden ze niets, maar ik moest wel mee naar het bureau. Uiteindelijk heb ik 9 weken in de cel gezeten omdat die man voor wie ik werkte een xtc-producent bleek te zijn." Du Bois heeft dit 'echt nooit geweten', bezweert hij. ,,Als ik wist dat het om xtc ging had ik echt niet open en bloot met die vaten gesjouwd. Ik heb overal pakbonnen van, er zijn ook foto's dat ik op een vorkheftruck aan het werk was."In de panden die je leeg had gemaakt bleken xtc-laboratoria te zijn gebouwd. Is dat je echt ontgaan?,,Hoe moest ik dat nou weten? Ik kon een leuk bedrag verdienen door ze uit te ruimen. Ik maakte ze leeg, bracht er machines naartoe en dat was het. Mijn zoon is verslaafd geweest aan harddrugs, daardoor heb ik een enorme hekel gekregen aan die troep. Ik heb zijn dealers in die tijd opgezocht om ze te zeggen dat ze geen stap meer in de buurt van mijn zoon mochten zetten. En dan zou ik die rommel gaan produceren?"

Je hoeft Breaking Bad (een tv-serie over een scheikundeleraar die een fortuin vergaart met de productie van synthetische drugs) niet gezien te hebben om argwaan te hebben, bij dat gesleep met chemicaliën en apparatuur.,,Ik ben behoorlijk naïef geweest, dat kun je achteraf wel zeggen. Maar ik zweer je: ik zag er geen kwaad in." Anja had soms wat vage twijfel. ,,Ik had geen goed gevoel bij die vent voor wie Herman werkte. 'Je trekt hem toch nergens in mee hè!', heb ik eens tegen hem gezegd. Hoe kwam ik erbij, natuurlijk niet, zei hij."Bij je zoon op zolder is 50 kilo MDMA, een grondstof voor xtc, met een waarde van 1,5 miljoen euro gevonden; dat is toch moeilijk te weerleggen bewijslast?,,Ik zal je vertellen hoe dat zat. Ik had een vrachtje naar Amsterdam gebracht en was onderweg naar huis toen ik werd gebeld: of ik onderweg twee tassen kon oppikken, die waren ze vergeten. Er zaten grondstoffen in voor round-up, ze mochten niet nat worden, zei hij. Dat kon niet bij mij in de schuur, dus heb ik ze maar naar mijn zoon gebracht."Je hebt de schijn tegen.,,Absoluut. Ik heb openlijk met die spullen lopen sjouwen, iedereen heeft dat kunnen zien. Maar geloof me: ik heb de cel lang genoeg van binnen gezien, ik zou het nooit riskeren om er weer in te moeten." Zijn vrouw schiet vol. ,,Als Herman dit bewust heeft gedaan, verdient hij de allerhoogste straf. Maar ik geloof hem. Hij is vreselijk naïef geweest. En misschien waren we zo blij met die klusjes dat we er niet goed genoeg over nadachten wat er aan de hand was."'Ik ben erin geluisd, maar ik moet voor mijn gezin kiezen, ik wil niet dat ze hen kapotschieten,' heb je tegen de politie gezegd. Betekent dat dat je toch wist dat er schimmige zaken werden gedaan?,,Ik heb tijdens mijn verhoor gezegd: ook al zou ik grote namen weten, dan zou ik het even goed nooit zeggen, want ik zie op de televisie afrekeningen in het criminele circuit en ik breng niet mijn gezin in gevaar."Afijn: wat nu?,,Ik weet het allemaal niet meer. Ook als duidelijk wordt dat ik er niets mee te maken had, blijf ik er last van houden. Waar rook is is vuur, zeggen ze dan, net als toen ik voor die moord ben opgesloten. Ik ben bang dat ik nooit meer een baan kan vinden." Anja: ,,Herman heeft nooit meer een kans gekregen. Hij was slachtoffer van een enorme justitiële dwaling, maar het blijft hem achtervolgen.'' Ze huilt. ,,Ik wil weg uit dit land. Ik ben er klaar mee."