Nieuws Actueel

Herstel Air France-KLM laat op zich wachten

Lotte Grimberg 19 februari 2015

De zware marktomstandigheden treffen Air France-KLM vrijwel overal, en een verbetering is nog niet in zicht. Dat zei topman Alexandre de Juniac donderdag in een toelichting op de jaarcijfers van het luchtvaartconcern.

Alleen in Noord-Amerika gaan de zaken nog relatief goed. Op de transatlantische routes profiteert Air France-KLM van de sterke marktpositie die het heeft dankzij de joint venture met Delta Air Lines. Ook het economisch herstel in de Verenigde Staten helpt mee.

Uiteenlopende problemenIn Europa blijft het economisch herstel evenwel zwak. Ook in andere werelddelen drukken uiteenlopende problemen de vraag. In combinatie met de groeiende concurrentie zet dat de ticketprijzen onder druk. De Juniac ziet die situatie niet op korte termijn verbeteren. De komende twee jaar houdt het bedrijf er last van, verwacht hij.

ConcurrentieIn Latijns-Amerika speelt de afnemende groei Air France-KLM parten. Vooral in Brazilië is dat het geval. Air France kampt bovendien met zeer slechte marktomstandigheden in Venezuela. Met name KLM heeft veel last van de concurrentie van partijen als Emirates, Qatar Airways en Turkish Airlines op routes naar het Verre Oosten.

EbolaIn Afrika had de uitbraak van ebola grote gevolgen voor de vraag naar vliegreizen. Daar kwam in de tweede jaarhelft ook de scherpe daling van de olieprijs bij. Die is gunstig voor de brandstofrekening, maar kost aan de andere kant omzet omdat Air France-KLM veel klanten heeft in de Nigeriaanse oliebranche.

VuilmakenDe Juniac wilde weinig woorden vuilmaken aan de interne discussie die de afgelopen week woedde over met name het kasgeld van KLM. Een plan om dat af te romen werd onder druk van de directie en commissarissen van KLM van tafel gehaald, met onderlinge spanningen tot gevolg. "Dat probleem behoort tot het verleden'', bezwoer de topman.