Nieuws Actueel

'Herstel arbeidsmarkt niet in alle sectoren'

Van onze redactie 3 juni 2015

Image 4970799

Uitkeringsinstantie UWV rekent erop dat het aantal banen in Nederland dit jaar voor het eerst in drie jaar weer toeneemt. Maar het ingezette economische herstel is niet sterk genoeg voor een stevig banenherstel.

Het UWV voorziet voor dit jaar een toename van 38.000 arbeidsplaatsen. Bij een eerdere prognose in februari werd nog uitgegaan van 31.000 extra banen.

Uitzendbranche

Vooral in de uitzendbranche komt weer werk. Maar ook in de bouw is voor het eerst in zes jaar weer plaats voor meer werknemers. Naar bepaalde beroepen is de vraag zodanig aangetrokken dat vacatures inmiddels lastig te vullen zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor monteurs, ICT-programmeurs, docenten, wijkverpleegkundigen, opticiens en registeraccountants.

,,Het tij is echt aan het keren', zegt Rob Witjes, hoofdarbeidsmarktinformatie bij de instantie. ,,Maar veel werkgevers blijven voorzichtig bij het aannemen van mensen.'' Vooral voor jonge werkzoekenden met een lage opleiding, ouderen en langdurig werklozen is het volgens Witjes nog erg moeilijk om werk te vinden.

Groei

Het UWV ziet wel dat het beter gaat met de economie. Niet alleen de export trekt de kar. Ook de investeringen van bedrijven nemen weer toe. Hierdoor laat ook de arbeidsmarkt verbetering zien.

Voor 2016 gaat de instantie uit van een verdere groei, met 54.000 banen. De voorspelde toename is nog wel bescheiden vergeleken met de afname van het aantal banen gedurende de crisis. Sinds 2008 is het aantal arbeidsplaatsen met ongeveer 300.000 teruggelopen.