Nieuws Actueel

Herstel Europese aandeelmarkt

Lotte Grimberg 13 oktober 2014

De Europese aandelenmarkten herstelden maandag iets van de zware koersverliezen van de afgelopen week. De belangrijkste graadmeters stonden kort na opening van Amerikaanse beurzen overwegend op kleine winsten.

In Amsterdam stond de AEX-hoofdindex 0,1 procent hoger op 396,24 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 555,69 punten. De toonaangevende indices in Londen, Frankfurt en Parijs lieten winsten zien tot 0,7 procent.

ImpulsUitlatingen van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, die beloofde dat Duitsland met investeringen de zwakke economie in eigen land een impuls zal geven, vielen goed in de markt. Luchtvaartaandelen veerden op dankzij de dalende olieprijs. Zo won Air France-KLM 3,7 procent, Lufthansa 2,3 procent en IAG, het moederbedrijf van onder meer British Airways, 1,6 procent.

BungelenStaalconcern ArcelorMittal was met een plus van 3,1 procent de sterkste stijger in de AEX. Bodemonderzoeker Fugro kreeg er 2,3 procent bij. Onderaan bungelden telecombedrijf KPN en bierbrouwer Heineken met verliezen boven de 2 procent.

LegerIn de MidKap won TenCate 3,6 procent. Beleggers reageerden verheugd op de meerjarige samenwerkingsovereenkomst die het bedrijf heeft gesloten met het Amerikaanse leger voor de beveiliging van militaire voertuigen. Bouwbedrijf BAM voerde de lijst van middelgrote fondsen aan met een plus van 6,3 procent.

BeursdebuutPershing Square Holdings, het hedgefonds van de bekende Amerikaanse investeerder Bill Ackman, ging maandag bij zijn beursdebuut op het Damrak in Amsterdam onderuit. Het aandeel daalde 6 procent tot 23,50 dollar, tegen een introductiekoers van 25 dollar.

TopIn Milaan raakte zonnebrillenmaker Luxottica bijna 10 procent aan beurswaarde kwijt door aanhoudende problemen in de top van het bedrijf. De nieuwe cobestuursvoorzitter Enrico Cavatorta stapt na 6 weken alweer op.

De euro was 1,2694 dollar waard, tegen 1,2631 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie bracht 1,1 procent minder op: 84,88 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper op 88,50 dollar per vat.