Nieuws Actueel

Herstel zet door

Bram de Vrind 11 mei 2015

Annemarie van gaal ondernemer succes rotterdam haven export bezuinigingen

Het economisch herstel in Nederland blijft doorzetten. Volgens economen van de grote banken is de economie in het eerste kwartaal tussen de 0,5 en 0,8 procent groter geworden. Zowel de export als de consumptie presteerde goed, voorspellen zij in aanloop naar de bekendmaking van het economische groeicijfer door het CBS woensdag.

Rabobank denkt dat de economie afgelopen kwartaal even hard groeide als in het voorgaande kwartaal. De bank rekent op een plus van 0,8 procent. ABN AMRO en ING zijn iets terughoudender. Zij gaan uit van respectievelijk 0,7 en 0,5 procent groei, vergeleken met de laatste driemaandsperiode van vorig jaar.

Vooral positief is dat het niet meer alleen de export lijkt te zijn die de kar van het herstel trekt. De Nederlandse consument laat het geld weer wat meer rollen. De consumptiecijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder over januari en februari naar buiten bracht, waren beter dan verwacht, zegt Martijn Badir van Rabobank. Dit hangt volgens hem samen met het toegenomen vertrouwen en een verbeterde koopkracht.

De autobranche maakte vorige maand al bekend dat de autoverkopen afgelopen kwartaal hoger lagen dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de woningmarkt is het jaar 2015 goed begonnen, liet makelaarsorganisatie NVM weten.

De export is al langer een drijvende kracht achter Nederlands economisch herstel. Bedrijven die uitvoeren naar het buitenland werden afgelopen kwartaal extra geholpen door de gedaalde waarde van de euro, zeggen de economen van Rabobank, ABN AMRO en ING.

De grote banken hebben becijferd dat als de Nederlandse economie het huidige groeitempo doorzet, het groeicijfer over heel 2015 op 2 procent of hoger uit kan komen.